100+ Best Trivia Questions for Kids (Easy Edition)

Trivia Questions for Kids Photo

Are you looking for the best trivia questions for kids? This article features some very good ones for you.

The questions cover a wide range of subjects, enough to quench the thirst of ever curious minds of the little ones.

So, if you are looking for unique balanced, and randomized sets of trivia questions for kids, for fun, or as part of bedtime stories or a way to probe their way of thinking and challenge them to explore themselves, then this article is for you.

Let’s get started.

100 Trivia questions for kids that are fun

1. Largest Organ in the Human Body

Trivia Question: What is the largest organ in the human body?

Answer: The skin

The skin is the largest organ in the human body. It covers all external surfaces and the whole of the alimentary and birth canals. The liver is the largest internal organ in the human body.

2. Number of Teeth in a Human Being

Trivia Question: How many teeth does an adult have?

Answer: 32 teeth

An adult human being has a total of 32 teeth.

3. Meaning of Milk Teeth

Trivia Question: What are milk teeth?

Answer: Milk teeth are the first teeth in a child. They are mostly 20 teeth and shed off between the age of 9 and 12 years.

4. Identical Twins

Trivia Question: What name is given to twins that look alike?

Answer: Identical twins

Identical twins look very much similar in most of their physical features.

Twins that don’t look alike are called fraternal twins.

5. Easy Trivia Questions for Kids

Trivia Question: What name is given to the hole at the center of the eye?

Answer: Pupil

At the centre of the iris on the eye is an opening called pupil.

6. Baby of a Lion

Trivia Question: What is the name of a baby lion?

Answer: A cub

A baby lion is called a cub. They are always stocky and cute.

7. Meaning of Extinct

Trivia Question: Dinosaurs went extinct. What does it mean?

Answer: Dinosaurs going extinct means they no longer exist anywhere on earth. We only can find their bones as evidence of their existence.

8. Largest Animal in Cats Family

Trivia Question: What is the largest animal in the cats’ family?

Answer: Tigers

Animals in the cat family vary in their sizes starting from a 1.5kg black-footed cat to as large as a 300kgs Siberian tiger.

9. Largest Animal in the World

Trivia Question: What is the largest animal in the world?

Answer: The blue whale

The blue whale is the largest animal in the world today weighing up to 180,000kgs. A mature male blue whale is equivalent to 40 mature male African elephants.

10. The Loudest Animal

Trivia Question: What is the loudest animal in the world?

Answer: Blue whale

Their whistle can be heard 800 kilometers away.

11. Hibernation

Trivia Question: What is the name given to animals’ behavior where they go into a deep long sleep throughout winter only to wake up when it is over?

Answer: Hibernation

Animals hibernate to save on energy when conditions for normal activities are not conducive. During hibernation, the animal’s body temperature, heart rate, breathing, and other metabolic ctivities slow down.

12. Human Pregnancy

Trivia Question: What is the gestation period of a human being?

Answer: 9 months

On average, human beings carry their pregnancy for 40 weeks or 280 days before giving birth. The 280 days are the 9 months.

13. Melanin and Skin Color

Trivia Question: Why do human beings have different skin and eye colors?

Answer: Because of their difference in melanin.

Melanocytes in our bodies produce different amounts and kinds of melanin triggered by the hormone tyrosinase. It is this melanin that determines the color of human hair, eyes, and skin.

14. Animals with no Backbone

Trivia Question: What class are animals with no backbone in?

Answer: Invertebrates

Animals without a backbone are called invertebrates. Unlike vertebrates, their body frames are supported by an exoskeleton that covers their bodies.

15. Nocturnal Behaviour

Trivia Question: What are animals that can see in the dark called?

Answer: Nocturnal animals

Nocturnal animals have the ability to see in the dark. Most of these animals roam at night in search of food, mates, and playmates. They include bats, raccoons, and night monkeys.

16. A Millennium

Trivia Question: How many years make a millennium?

Answer: 1,000 years

A millennium is a period of 1,000 years. The last millennium was reached in the year 2,000 according to our modern-day calendar.

17. Meaning of a Century

Trivia Question: How many years make a century?

Answer: 100 years

A century is a period of time covering 100 years. According to our modern-day calendar, our last century was in the year 2,000. The next century will be in the year 2100.

18. Largest Planet in the Solar System

Trivia Question: What is the largest planet in our solar system?

Answer: Jupiter

Jupiter is the largest planet in our solar system. It is the 5th planet and 11 times bigger than our planet earth.

19. Smallest Planet in the Solar System

Trivia Question: What is the smallest planet in our solar system?

Answer: Mercury

Mercury is the smallest planet in our solar system. It is the first planet in our solar system and is 2.5 times smaller than our planet earth.

20. The Hottest Planet

Trivia Question: What is the hottest planet in our solar systems?

Answer: Venus

Venus is the hottest planet in our solar system. It has a dense atmosphere that captures most of the heat from the sun and prevents it from escaping and it is very close to the sun.

21. Temperature Change vs Height

Trivia Question: How does the temperature change when you fly up to higher altitudes?

Answer: The temperature drops

The higher you go, the cooler it becomes.

22. The Milky Way Galaxy

Trivia Question: In which galaxy does our planet earth belong?

Answer: The milky way

The milky is the name of the galaxy where our earth is. It is powered by our star, the Sun, and has nine known planets revolving around it.

23. Visible Galaxies

Trivia Question: What other galaxies exist in our universe?  

Answer: Andromeda Galaxy, Large Magellanic Cloud, the Small Magellanic Cloud

There are millions of galaxies in space powered by their stars some of which are dying or are dwarf-cold stars. Andromeda Galaxy, Large Magellanic Cloud, the Small Magellanic Cloud are the only galaxies closer to our milky way and can be seen by naked eyes and Hubble Space Telescope on earth.

24. Shooting Stars

Trivia Question:What is the proper name for shooting stars?

Answer: Meteorites

Meteorites are shooting stars that manage to land on the surface of the earth.

25. Why Meteorites Burn in the Atmosphere

Trivia Question: Why does a shooting star appear to burn while falling through the atmosphere?

Answer: The shooting star burns due to friction between it and the air. At such a high speed, the friction is immense and ends up burning the falling rock to ashes.

26. The Force of Gravity

Trivia Question: Why don’t planets fall off their positions in the solar system?

Answer: The are held in place by the gravity of the sun.

27. The Red Planet

Trivia Question: Why is Mars called the red planet?

Answer: Mars is called the red planet because it appears red. Its surface is made of iron oxide dust which gives the planet its signature red color.

28. Easy Questions for Kids

Trivia Question: How many moons does the earth have?

Answer: One moon

The earth has only one moon; the one we normally see at night. The moon changes its shape and size depending on the earth, moon, and the sun’s alignment.

29. Earth’s Moon

Trivia Question: Why does the moon change its shape and size at different times of the month?

Answer: The moon appears to change its shape due to the amount of light the sun shines on it’s surface as the moon revolves around the earth. The shape we see is the surface receiving the light while the remaining is part is invisible most of the time.

30. Jupiter’s Moons

Trivia Question: How many moons does Jupiter have?

Answer: 79 moons

Jupiter has the highest number of moons revolving around it. It has 79 moons, 53 of them already named while 26 moons are yet to receive their names. Ganymede is the largest of the moons.

31. The Sun as a Star

Trivia Question: The sun is also a star. True or false?

Answer: True

The sun is the star that powers our solar system.

32. Meaning of a Black Hole

Trivia Question: What is a black hole?

Answer: According to NASA, a black hole is a point in space where gravity is so strong that nothing escapes from it. This is because matter has been squeezed into a tiny space, typical of dying stars.

Given that not even light can escape the black hole, they are invisible to human eye.

33. Gas Planets

Trivia Question: Which planet is entirely gaseous?

Answer: Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune

Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune are called gas giants. They are made entirely of gas with a small solid core.

34. Activation Energy

Trivia Question: What is the smallest amount of energy needed to start a reaction called?

Answer: Activation energy

Activation energy is the least amount of energy needed to start a chemical reaction. Once the reaction starts, it will produce its own energy that will sustain it to the end.

35. The pH Scale

Trivia Question: What does the pH scale measure?

Answer: The acidity or basicity of a solution

The pH is a measure of how acidic o basic an aqueous solution is. It ranges from 0 – 14 with 7 being neutral – neither acidic nor basic.

36. Thermometer

Trivia Question: What does a thermometer measure?

Answer: A thermometer measures temperature – how hot or cold something is. It can be used to take temperatures of solid, liquid, or gases.

37. Measuring Wind Direction

Trivia Question: When a windsock points to the north, it means the wind is blowing from which direction?

Answer: South

A windsock tail points in the direction the wind blows to while its head points in the direction the wind comes from.

38. Parts of a Fraction

Trivia Question: What is the name of the lower number in a fraction?

Answer: A denominator

A fraction is made of a numerator and a denominator. A numerator is a top number while a denominator is the bottom number in a fraction.

39. Mixed Fractions

Trivia Question: What are fractions with whole numbers in it called?

Answer: A mixed fraction

A mixed fraction is a fraction starting with a while number.

40. Colors of the Rainbow

Trivia Question: How many colors are in the rainbow?

Answer: 7 colors

A rainbow has seven colors in a spectrum. They are red, orange, yellow, green, blue, indigo, and violet.

41. Lunar Rainbow

Trivia Question: Can rainbows appear at night?

Answer: Yes

A rainbow can appear at night depending on the position and strength of the moonlight. A rainbow that appears at night is called a lunar rainbow or moonbow. Lunar rainbows are rare. This is because the moon’s light is never strong enough to result in a rainbow.

42. The Northern Lights

Trivia Question: Where can we see the Aurora?

Answer: At the poles

Auroras or northern lights can be seen either in the north or south pole. The lights are visible in Alaska, Norway, northern Canada, southern New Zealand, Finland, Greenland, and Sweden.

43. Difference Between a Rat and a Mouse

Trivia Question: What is the difference between a rat and a mouse?

Answer: A mouse has a smaller body, larger ears, and a tail longer than their bodies. A rat on the other side has a larger head and longer feet compared to a mouse.

44. Difference Between a Hare and a Rabbit

Trivia Question: What is the difference between a hare and a rabbit?

Answer: Rabbits are mostly domestic while hares are wild. A hare has longer legs, are larger and have longer ears compared to rabbits.

45. Real Unicorns

Trivia Question: Are unicorns real or imaginary?

Answer: Unicorns are imaginary

There is no proof of the existence of unicorns in history. They are mostly found in mythologies across the world.

46. Number of Days in a Year

Trivia Question: How many days do we have in a year?

Answer: 365 days

A normal year has 365 days.

Some years have 366 days. They are called leap years.

47. Tricky Trivia Questions for Kids

Trivia Question: If we travel in one direction, at what point do we fall over from the earth?

Answer: No

If you travel in one direction across the earth without deviating, you will be back where we started the journey. The earth is spherical and not flat, therefore you will not end up falling over the edge of the earth’s surface.

48. Meaning of a Jungle

Trivia Question: What is a jungle?

Answer: A jungle is a dense forest.

Jungles are typical of tropical rainforests where the vegetation is thick with lots of undergrowth.

49. A Young Lion

Trivia Question: What is a baby lion called?

Answer: A cub

A cub is a juvenile lion. They are born tiny and very much dependant on their mother’s milk for the first few months.

50. A Cat’s Baby

Trivia Question: What is a baby cat called?

Answer: Kitten

Kittens are baby cats. They are born hairless and blind and only open their eyes after 7 to 10 days. Once they start walking around, they tend to be very playful.

51. Dog’s Baby

Trivia Question: What is a baby dog called?

Answer: Puppy

A juvenile dog is a puppy.

52. Shoal of Fish

Trivia Question: What name is given to so many fish in one place?

Answer: Shoal or school of fish

A shoal of fish is different fish species swimming together. A school of fish is when a large group of fish of the same species swim together.

53. Difference Between a Student and a Pupil

Trivia Question: What is the difference between student and pupil?

Answer: Pupils are young learners in primary and secondary school. Students on the other hand are learners enrolled in colleges and universities.

54. The States of Matter

Trivia Question: What does the ice turn into when it melts?

Answer: Water

Ice is water in solid state. When it melts, it turns back to its original form, water.

55. Why the Sky is Blue

Trivia Question: Why does the clear sky appear blue?

Answer: Because the blue light from the sun is scattered more than other light colors.

When sunlight reaches the atmosphere, it is scattered by air and other atmospheric particles. The blue light is scattered more than others due to its shorter wavelength. That is why we see more of it in the sky.

56. Why Ocean Water Appear Blue

Trivia Question: Why does ocean water appear blue?

Answer: Water absorbs most of the light spectrum from the sun except blue light. That is what is left for us to see and the reason why ocean water appears blue.

57. Heart Rate

Trivia Question: How many times does a human heart beat in one minute?

Answer: According to Mayo Clinic, a normal heart rate ( also called pulse) is 60 to 100 beats per minute.

58. Short-sightedness

Trivia Question: What eye condition makes people not see objects closer to them clearly?

Answer: Myopia or short-sightedness.

A person with myopic vision has difficulty seeing objects far away from them. They seen near objects clearly while far objects are blurry.

59. Meaning of Hyperopia

Trivia Question: What is the condition where someone sees objects that are far but cannot see ones near them?

Answer: Hyperopia, or long sightedness

A long-sighted, or hyperopic person has difficulty seeing objects near their eyes while far away objects appear clear.

60. The Only Country Starting with Q

Trivia Question: Name a country that starts with the letter Q?

Answer: Qatar

Qatar is the only country in the world starting with the letter Q.

61. Capital City of the United States of America

Trivia Question: What is the capital city of the US?

Answer: Washington, D.C.

Washington, D.C. is the capital city of the US. It is where the seat of the United States of America government is.

62. Capital City of France

Trivia Question: What is the capital city of France?

Answer: Paris

Paris is the capital city of France.

63. Capital City of China

Trivia Question: What is the capital city of China?

Answer: Beijing

Beijing is the capital city of China. It is where the seat of the Chinese government is.

64. Cape Town, South Africa

Trivia Question: What is the capital city of South Africa?

Answer: Cape Town, Pretoria and Bloemfontein

South Africa has three capital cities: Cape Town, Pretoria, and Bloemfontein. Each of these cities holds a branch of government organs.

65. Countries of the World

Trivia Question: How many countries are there in the world today?

Answer: 195 countries

According to the United Nations, there are 195 countries in the world. This includes the Holy See (Rome) and the State of Palestine.

66. Continents of the World

Trivia Question: What are the five continents of the world?

Answer: Africa, America, Asia, Europe, and Oceania/Australia

These are the five inhabited continents of the world.

67. Oceans of the World

Trivia Question: How many oceans do we have in the world?

Answer: Four oceans

There are four major oceans in the world today. They include the Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, and the Arctic Ocean.

68. The Tallest Mountain

Trivia Question: What is the tallest mountain in the world?

Answer: Mount Everest

Mount Everest is the tallest mountain in the world today. Its peak is at 8,850m above sea level.

69. The Longest River

Trivia Question: What is the longest river in the world?

Answer: River Nile

The Nile is the longest river in the world. It starts in Lake Victoria in East Africa and travels 6,650km north to the Red Sea in Egypt.

70. North and South Hemispheres

Trivia Question: What is the name of the imaginary line that divides the earth horizontally into two halves?

Answer: The equator

The equator is an imaginary line that divides the earth into the north and south hemispheres. It is the main latitude.

71. Meaning of a Leap Year

Trivia Question: The year with 366 days is called?

Answer: A leap year

A leap year is a year with 366 days. Leap years have 29 days in February and occur every four years.

72. The Boxing Day

Trivia Question: The day after Christmas is Boxing Day. What does Boxing Day mean?

Answer: Boxing day is the day after Christmas. It is the day when people open their Christmas gift boxes and has nothing to do with boxing as a sport.

73. Odd Numbers

Trivia Question: What are numbers which cannot be divided by two called?

Answer: Odd number

Unlike even numbers, odd numbers are not divisible by two.

74. Number of Countries in Africa

Trivia Question: How many countries are there in Africa?

Answer: 54 countries

There are 54 independent states in Africa. Egypt is the oldest while South Sudan is the youngest country in Africa.

75. Number of US States

Trivia Question: How many states are there in the US?

Answer: 50 states

There are 50 states that make up the United States of America. Hawaii was the last state to join the US in 1959.

76. Oldest Country in the World

Trivia Question: What is the oldest country in the world?

Answer: The Republic of San Marino

The Republic of San Marino is one of the smallest countries in the world. It is also one of the oldest countries. It was founded in the year 301 BC.

77. Oldest Capital City

Trivia Question: What is the oldest capital city in the world?

Answer: The City of Damascus

Damascus is the oldest continuously inhabited capital city in the world. Today, Damascus is the capital city of Syria.

78. Biggest Country in the World

Trivia Question: What is the largest country in the world today?

Answer: Russia

Russia is the largest country in the world. The country covers approximately 17,098,250 square kilometers of space.

It is the same size as South America and twice as large as Canada, the second biggest country.

79. Countries Population

Trivia Question: Which country has the highest population?

Answer: China

China has the highest population in the world. It has over 1.4 billion inhabitants. It is the same as Africa and the US population combined.

80. Chinese Civilization

Trivia Question: What is the oldest civilization still in existence today?

Answer: The Chinese civilization

The Chinese civilization is the oldest civilization still in existence to this day.

81. Animals Domestication

Trivia Question: What is the first animal to be domesticated?

Answer: Goats

Goats are probably the first animals to be domesticated. Bigger animals like horses, cows, and donkeys were domesticated later.

82. First Human Species

Trivia Question: What is the scientific name of the first human species that evolved to become a modern human being?

Answer: Homo sapiens sapiens

The modern human is the Homo sapiens sapiens. They evolved from the Homo sapiens 10,000 years go.

83. Human Evolution

Trivia Question: What other human subspecies existed along with humans in the course of evolution?

Answer: Australopithecus, Neanderthals, and Denisovans

These species went extinct in the course of evolution. However, the genes we inherited from these early human species shape our lives to this day.

84. The Queen of Arendelle

Trivia Question: Who was the queen of Arendelle?

Answer: Queen Elsa

In the animation, Frozen, Elsa is coronated as the queen of Arendelle after the death of her father, King Agnarr. She became queen at the age of 25.

85. Snow White and the Seven Dwarf

Trivia Question: How many dwarfs did Snow White live with?

Answer: Seven dwarfs

Snow White was under the custody of seven dwarfs who became her closest friends and allies.

86. Cinderella’s Jealous Sisters

Trivia Question: What are the names of Cinderella’s jealous sisters?

Answer: Anastasia and Drizella

87. Winnie Pooh’s Favorite Treat

Trivia Question: What is Winnie Pooh’s favorite treat?

Answer: Honey

Winnie Pooh’s favorite treat is honey.

88. Living in Neverland

Trivia Question: Who lives in Neverland?

Answer: Peter Pan

Neverland is an imaginary island far away from our reach. It is where captain Hook, Peter Pan, the Lost Boys, Tinker Bell, and other mythical creatures lived.

Other Trivia Questions for You:

Best trivia questions with answers

Friends trivia questions 

Trivia questions for adults

Trivia questions for teens

Trivia questions for family

Disney trivia questions 

Christmas trivia questions 

Halloween trivia questions 

Trivia Questions for Kids