50+ History Trivia Questions to Polish Your Brain

50+ History Trivia Questions to Polish Your Brain

History Trivia Questions
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

This article contains some of the best history trivia questions for you and your friends.

If are you looking for a list of history questions to polish your knowledge of historical facts and timelines, then you are in the right place.

You can go through our entries, answering the history trivia questions you can in a casual leisurely manner or as a questions game with your close friends.

Advertisement

The questions are simple and cover a wide scope including early European history, the American pilgrims, colonization of Africa and Asia, Opium Wars to pre-historical facts.

An A+ list of history trivia questions and answers

1. The Start of World Wars

Trivia Question: What event sparked the beginning of World War One?

Advertisement

Answer: Street assassination of Austrian archduke

2. Shortest Reigning Queen

Trivia Question: How long is the shortest reign of an English Queen in history?

Answer: Lady Jane Grey

Advertisement

She ruled for 9 days only.

3. Germany Before Unification

Trivia Question: What was Germany called before its reunification?

Answer: Weimar Republic

4. The Theory of Evolution

Trivia Question: In Charles Darwin’s Evolution Theory, what was the name of the first human to stand upright?

Answer: Homo erectus

5. Human Genetics

Trivia Question: What are some examples of extinct human sub-species that still impact our genes to this day?

Answer: Neanderthal, Denisovans, Peking man, Java man

6. Historical Timeframes

Trivia Question: What is the correct order of these historical timeframes: Epoch, Era, Ages?

Answer: Epoch, Era, Age

An epoch is a timeframe that accounts for millions of years. An era can be used in place of age. However, an era is a longer period compared to age i.e Mesozoic era of the dinosaurs vs the age of man.

7. Ancient History Trivia Questions I

Trivia Question: What happened that all the dinosaurs died?

Answer: The main reason is external.

It’s believed perhaps a meteorite might have hit the earth and the impact was devastating. Also, climate change can be the cause that changed the conditions in that life couldn’t support dinosaurs.

8. The American Civil Wars

Trivia Question: In which state did Robert Lee surrender to the Union Army marking the end of the American Civil War?

Answer: Virginia

9. History of Japanese Conquests

Trivia Question: What is the name of the Japanese jets that brought a stalemate between the US and Japan during World War II until the US resorted to the use of the Nuclear bomb?

Answer: Kamikaze

10. The Kaiser

Trivia Question: Who was the German leader during World War I?

Answer: Kaiser Wilhelm II

11. The Immortals

Trivia Question: What is the name of the dreaded Persian regiment that was instrumental in the conquest of Sparta and Athens?

Answer: The Immortals

12. Ancient Greece History Trivia Questions II

Advertisement

Trivia Question: Who is the Greek King that lead the 300 soldiers to blockade Persian inversion as the rest of Greece prepares for an assault?

Answer: Leonidas I

13. Never Colonized

Trivia Question: Which country has never been colonized in history?

Answer: Liberia, Ethiopia, Japan, Bhutan, China, Nepal, Iran

Some of the countries above were occupied shortly but were never colonized.

14. Shortest War on Record

Trivia Question: How long did the shortest war on record last?

Answer: 38 minutes

It was a war of conquest between Zanzibar and the English. On hearing the thundering sound of the cannon, Zanzibar surrendered.

15. Shortest Serving US President

Trivia Question: Who is the shortest-serving US president?

Answer: William Henry Harrison

He served as a president for 31 days only.

16. The French Policy

Trivia Question: What policy did the French in their colonies?

Answer: The policy of assimilation

People in the former French colonies had to behave, dress and dine like a French person to be granted French citizen status.

17. Easy History Trivia Questions

Trivia Question: What is the name of the official segregation policy used by the pre-1994 South African government?

Answer: Apertheid

The policy dictated that the white minority would not share anything, including roads with the black majority. Interracial marriages was banned too.

18. Sistine Chapel Walls

Trivia Question: Who painted the walls of the famous Sistine Chapel?

Answer: Michelangelo

19. The First Laws by Man

Trivia Question: What is the earliest recorded system of law used by man?

Advertisement

Answer: The Hammurabi law by the the ancient Sumerians

20. History of the US Presidents

Trivia Question: How many US presidents have were assassinated while in office?

Answer: Four

Abraham Lincoln, James Garfield, William McKinley and John Kennedy.

21. The First Lady

Trivia Question: Who is the first African American US first lady?

Answer: Michelle Obama

22. Ink Pen not Writing in Space

Trivia Question: How did the Russians solve the mystery of Ink pen not writing in space?

Answer: They used a pencil

23. History of the African Countries

Trivia Question: How many countries existed in Africa before European colonization?

Answer: None

Africans organized themselves in kingdoms, tribes and clans and borders were colonial demarcations that later become countries.

24. Who built the first car?

Trivia Question: Who built the first car?

Answer: Karl Benz

25. The First Airplanes

Trivia Question: At which event were planes first used?

Answer: World War I

The Central Axis power lead by Germany used planes across the English channel to attack Britain after failing to conquer them by Sea.

26. Simple History Trivia Question

Trivia Question: How much was Alaska sold to the US?

Answer: $7.2 million

Alaska was bought at the price of $7.2 million from the Soviet Union.

27. Automatic Machine Guns

Trivia Question: Who invented the first automatic machine gun?

Advertisement

Answer: Hiram Maxim (US), 1884

28. Empires and Generals

Trivia Question: What is the largest empire to have ever been created in history?

Answer: The Mongol empire

The Mongols created the largest empire in history. Unlike the fragmented British empire, Mongols’ domain of influence was one continuous stretch of land.

29. Automobile Inventions

Trivia Question: Who invented the first car?

Answer: Karl Benz

30. European Pilgrims to America

Trivia Question: Why did the European Pilgrims come to American?

Answer: In search of religious freedom.

31. Tallest Mountain on Earth

Trivia Question: What is the tallest mountain on earth?

Answer: Mt Everest

32. Seven Wonders of the World

Trivia Question: Name any three wonders of the world?

Answer: Hanging Gardens of Babylon, the Great Pyramid of Giza and the Statue of Zeus at Olympia.

33. The 2008 Economic Recession

Trivia Question: What lead to the economic recession in 2008?

Answer: Mortgage crisis and the collapse of Lehman Brothers

34. Reserve Currency

Trivia Question: What was the global reserve currency before the dollar?

Answer: Gold

35. Who are the Barbarians

Trivia Question: Who are the Barbarians?

Answer: Any persons or regions not well known or understood by the Romans. It was also used for anyone who was not Roman.

36. Who were the Varangians

Trivia Question: Who were the Varangians in ancient times?

Answer: Varangians is the name given to the Rus people from Scandinavia by the Greek.

37. History of Christian Religion

Advertisement

Trivia Question: What is the Roman Emperor Flavius Valerius Aurelius Constantinus Augustus remembered for?

Answer: He made Christianity the main religion in the Roman empire

38. The Start of the Roman Empire

Trivia Question: Who founded the Roman empire?

Answer: Augustus Caesar

Rome became an empire when Augustus Caesar claimed the title of an emperor in 31 BC after the death of his adoptive father Julius Caesar.

39. Pyramids of Giza

Trivia Question: Who built the Pyramids of Giza in Egypt?

Answer: Pharaoh Khufu

The three pyramids of Giza were built by three different Pharaohs with the tallest by Khufu, Khafre and the smallest pyramid by Menkaure.

40. European Aristocracy

Trivia Question: In what ways was Czar Nicholas II of Russia and Kaiser Wilhelm I of Germany related?

Answer: They were blood cousins.

41. Japanese Capital

Trivia Question: What was the capital city of Japan before Tokyo?

Answer: Edo

Edo was later renamed Tokyo in 1868.

42. Greek Mythology

Trivia Question: In Greek Mythology, who are the Titans?

Answer: Titans were giant deities who gave birth to the gods and demigods.

43. The Three Main gods

Trivia Question: According to Greek Mythology, who are the three main gods?

Answer: Zeus, Poseidon, Hades

44.The Ancient Inca Empire

Trivia Question: What was the official language in the Inca empire?

Answer: Quechua

The language is still spoken to this day in some parts of Mexico.

45. Widely Spoken Languages

Advertisement

Trivia Question: What is the widely spoken language in Africa, native to Africa?

Answer: Swahili

Swahili is a language derived from the Bantus, Arabic, Portuguese and lately a few English words.

46. The History of Television

Trivia Question: When was television invented?

Answer: 1925

The television was invented by a Scottish John Logie. It was first sold to the public in the 1930’s in London.

47. Female British Prime Minister

Trivia Question: Who was the first female prime minister of Britain?

Answer: Margaret Thatcher

48. The Cold War

Trivia Question: Why is the silent war between the US and Russia called the Cold War?

Answer: The war was cold because no active combat took place.

Each power resorted to undermine each other, boost their image in the eyes of the public, boost their military arsenal and increase their global influence and footprint.

49. The Black Death in Europe

Trivia Question: What happened during the Black Death?

Answer: A bacterial infection from rats infected humans which lead to death en mass.

It is written that entire villages were wiped out and Eurasian population was reduced by more than 50 percent.

50. Protestant Reformation

Trivia Question: Who was the main advocate for protestant reformation and churches?

Answer: Martin Luther (the German)

Luther dared the authority of the Catholic Church and the Pope. He lead a successful protestant movement that gave birth to hundreds of churches we have today and a greater degree of religious freedom for everyone.

51. Colonization History Trivia

Trivia Question: Which Ethiopian Emperor defeated the Italians in their quest to colonize Africa?

Answer: Emperor Menelik II

52. The Great Depression

Trivia Question: Which country was the most affected by the Great Depression of 1929?

Advertisement

Answer: The US and the Americas

The Great Depression affected the US and most Latin American countries of Peru, Bolivia and Chile. In as much as the US recovered faster, most of these countries never recovered and have social unrests to this day.

53. What is Opium Wars?

Trivia Question: What is Opium Wars?

Answer: Opium wars are the two wars fought by the British to maintain opium smuggling to China during the reign of Qing dynasty.

54. Decolonization Process

Trivia Question: Which developing country was the first to achieve independence in the 1940’s?

Answer: Sudan in Africa (1956) and India in Asia (1947)

55. The Tallest People in the World

Trivia Question: Which country has the tallest people in the world?

Answer: South Sudan

An average Dinka in South Sudan is 6″ while 7’5” is the most common height among Dinka men.

56. Aztec Civilization

Trivia Question: Which civilization was centered around the city of Tenochtitlan?

Answer: The Aztec civilization

57. The City of God

Trivia Question: The city of the God is the title given to which city?

Answer: It depends

Most people call Rio de Janeiro the city of God. Other places that claim the same title include Jerusalem, Thiruvananthapuram in India, the ancient Teotihuacan, etc.

There you have your complete list of history trivia questions

Similar Trivia Questions for You:

Best trivia questions with answers 

Science trivia questions  

Trivia questions about food

General knowledge trivia questions 

Trivia questions bout animals

Advertisement

Geography trivia questions  

Easy trivia questions

Random trivia questions

History Trivia Questions

Advertisement
Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
The Smartbackyard