Halloween Trivia: 99 Crazy Questions for You

Halloween Trivia: 99 Crazy Questions for You

Halloween Trivia Questions Photo
Photo by olia danilevich from Pexels

Looking for some crazy Halloween trivia questions?

In this article, we have featured some of the best Halloween questions for you to ask and have fun with your friends and family.

Whether you have been celebrating it since childhood or simply want to learn a thing or two about Halloween and Halloween rituals, these Halloween trivia questions are the best for you.

Let’s get started!

Creepy Halloween trivia questions with answers

1. History of Halloween

Trivia Question: When did Halloween celebrations start?

Answer: More than 2,000 years ago.

Halloween is believed to have started more than 2,000 years ago. It was celebrated to mark the beginning of a new year and a day to remember and honor the dead.

2. What is Halloween?

Trivia Question: What is the true meaning of Halloween?

Answer: Halloween is the day when we celebrate those who came before us.

3. Easy Halloween Trivia Questions I

Trivia Question: Is Halloween a pagan ritual?

Answer: No

Halloween is as Christian as it is pagan.

4. Cultural Variations of Halloween

Trivia Question: Name other cultural variations of Halloween that exist in different societies of the world?

Answer: Día de los Muertos in Latin America, the festival of Samhain in Ireland

5. Christian Halloween

Trivia Question: When did Christians first celebrate Halloween?

Answer: In the 7th Century

Christians first celebrated Halloween festivals around the 7th Century. It was after Pope Gregory III designated 1st November as the day to celebrate all saints.

6. The First Halloween in the US

Trivia Question: When was Halloween first celebrated in America?

Answer: The year 1840

Halloween festivals first came to the USA in the early 1840s.

7. Jack-o-lanterns

Trivia Question: In the medieval period, what was used in place of the pumpkin for the making of Jack-o-lanterns?

Answer: Turnips and potatoes

8. Halloween Recognition

Trivia Question: Who is the first Christian Pope to officially recognize Halloween?

Answer: Pope Boniface IV

Pope Boniface IV was a pope in the 7th century who recognize Halloween tradition.

9. Where is Transylvania?

Trivia Question: Is Transylvania real or mythical?

Answer: Transylvania is real.

It is a region in Romania, eastern Europe known for hundred of caves.

10. The Largest Halloween Parade

Trivia Question: Which American city is in the Guinness Book of Records for the largest Halloween parade?

Answer: Greenwich Village, Manhattan, New York

The village had 50,000 costumes participants and over 2 million spectators.

11. Jack-o-lantern Invention

Trivia Question: Who is believed to have invented the Jack-o-lantern?

Answer: The Irish

12. American Halloween City

Trivia Question: Which American city holds the world record for the most Jack-o-lantern lit during Halloween?

Answer: Keene, New Hampshire

Keene holds the world record by displaying 30,581 jack-o’-lanterns during 2013 Halloween.

13. Halloween in Hong Kong

Trivia Question: Which Hong Kong Festivals closely resembles Halloween?

Answer: Lue Yan

It is a ceremony in memory of the dead.

14. Trick or Treat?

Trivia Question: It is during Halloween and not Valentine that most candies are sold. True or False?

Answer: True

The trick or treat tradition drives more candy sales during Halloween.

15. Halloween Candy

Trivia Question: Which candy sells the most during Halloween in the USA?

Answer: Reese’s Peanut Butter Cups

According to the survey by Monmouth University, a third of the US citizens prefer Reese’s Peanut Butter Cups for their trick or treat during Halloween.

16. Halloween Party

Trivia Question: Who wrote the novel Halloween Party?

Answer: Agatha Christie

17. Halloween Costumes

Trivia Question: Which US state makes it illegal for people to dress like a priest or a nun as part of a Halloween costume?

Answer: The American state of Alabama

You will be arrested and fined if you dress like a clergyman or woman of any religion.

18. Full Moon Halloween

Trivia Question: Which year will we see the full moon beam during Halloween?

Answer: The year 2039

According to astronomers, we will see the next full moon coincide with Halloween in the year 2039.

19. The Meaning of Dracula

Trivia Question: Dracula is an old Romanian language. What is its English translation?

Answer: Dragon

Dracula was born of nobility. He took the name Dracula which means the son of Dracul, his father. He was later initiated into a secret order of Christian knights called the order of Dragon.

20. Church Holidays Similar to Halloween

Trivia Question: Which Catholic holiday is closely associated with Halloween?

Answer: All Saints day.

All Saints day is celebrated on the 1st of November.

21. Meaning of “Hallow” in Halloween

Trivia Question: The word ‘hallow’ is believed to be the root from which the word Halloween is derived. What does it mean in Christian circles?

Answer: The holy one.

22. Myth of the Black Cat

Trivia Question: What does the Myth of the Black Cat say?

Answer: It was bad lack and sometimes sign of death if a black cat crosses your path during Halloween.

23. A Spider During Halloween

Trivia Question: What is the significance of seeing a spider during Halloween?

Answer: Seeing a spider on a Halloween night meant that the spirit of your beloved is present and watching over you.

24. Owls Mythology

Trivia Question: What did an Owl represent in medieval Europe?

Answer: In the medieval Europe, some cultures embodied owls with intelligence and wisdom. However, other cultures owls were associated with dark activities, magic and death due to their activities late in the night.

25. The Devil and his Work

Trivia Question: When an owl does a slow deep “woo-hoo” late in the night during Halloween, what did it mean?

Answer: According ancient cultures and beliefs around the world, owls were considered incarnation of evil. Deep “woo-hoo” late in the night meant death is coming.

26. Hard Halloween Trivia Questions II

Trivia Question: When a rooster crows early in the night (wrong time) during Halloween, what did it mean?

Answer: According to ancient beliefs, when a rooster crows at the wrong time, it is a sign of bad luck, bad omen and sometimes a premonition of death.

27. Count Dracula, Man-Wolf

Trivia Question: What is the de-facto face of Halloween: Count Dracula or Man-Wolf?

Answer: Count Dracula

28. Halloween Rituals

Trivia Question: What are the three most famous Halloween rituals?

Answer: Famous Halloween traditions and rituals are carving Jack-O’-Lanterns, wearing scary costumes and trick-or-treating.

29. Trick-or-treating Traditions

Trivia Question: When did the tradition of trick-or-treating start?

Answer: Mid 1930s

Trick or treating tradition was popularized by publications in the mid 1930s.

30. Who is Count Dracula?

Trivia Question: What is Count Dracula’s first name?

Answer: Count Wampyr

Count Wampyr was the name until Bram Stoker wrote about Count Dracula which remains to this day.

31. Keeping Bad Spirits Away

Trivia Question: What do you sprinkle on your doorsteps to keep demons away?

Answer: Salt

According to Irish traditions, sprinkling salt on your doorsteps during Halloween will keep demons and evil spirits from entering your house.

32. Churchill in the White House

Trivia Question: Whose ghost is said to haunt the White House?

Answer: Abraham Lincoln ghosts

33. Christian Halloween Rituals

Trivia Question: What other names do Christians give to Halloween?

Answer: All Hallows’ Eve, Allhalloween or All Saints’ Eve

34. Children Candies

Trivia Question: It is not good for children to receive candies from strangers during Halloween. True or False?

Answer: False

It is a myth.

A long time ago, the legend states that strangers used to poison or harm unsuspecting children by handing them candies during Halloween.

35. Crazy Halloween Trivia

Trivia Question: The East Africans celebrate Halloween in what way?

Answer: Making noise by beating anything they can hold on the first day of Halloween week. It was believed to ward off evil spirits that cause harm or bring illness to their communities.

36. Candy Corn

Trivia Question: What is the common colors on Halloween candy corn?

Answer: Red, yellow and white

37. Halloween Themes

Trivia Question: Name one classical Halloween-themed horror movie that is based on a true story?

Answer: The Amityville Horror (1979)

The Amityville Horror is a horror movie about a couple in a haunted house in Amityville, New York.

38. What is Spirituality?

Trivia Question: Are the spirits and the spirits of the dead real?

Answer: There are instances when people have experienced or encountered an experience with the supernaturals. Chances are spirits are real. It all depends on what you want to believe in.

39. Halloween Celebrations

Trivia Question: Halloween celebration was used in some cultures to match brides with their grooms. True or False?

Answer: True

The Celts used Halloween ceremonies to find suitable brides for their off age children.

40. Halloween Movies

Trivia Question: What was the first Werewolf movie to be premiered?

Answer: The Werewolf (1913)

The Werewolf is the first movie that involved Werewolf. It was filmed in 1913.

41. Frankenstein Monster

Trivia Question: Why did Mary Shelley write the book “The Frankenstein Monster”?

Answer: The inspiration to write Frankenstein Monster was out of the imagination of a scientist who created life and was in the end horrified by what he created.

42. Halloween Costumes

Trivia Question: Most adults like to dress as a witch during Halloween. True or False?

Answer: True

A survey by Statista confirmed 7 in every 10 American adults prefer dressing in a witch costume during Halloween.

Trivia Question: After chocolates, what is the second most popular candy taste during Halloween in America?

Answer: Vanilla

Vanilla tasting candies are the second most popular candy taste in the USA after chocolate taste.

44. Orange Pumpkins

Trivia Question: Which country are the orange Jack-o-lanterns pumpkins native to?

Answer: Ireland

Jack-o’-lanterns as part of Halloween started in Ireland more than 500 years ago.

45. The First Jack-o-lanterns

Trivia Question: Before the pumpkins, what was the material used in making the first Jack-o-lanterns?

Answer: Turnips and rutabagas

Before Pumpkins became fashion, Irish used turnips and rutabagas to make Jack-o-lanterns.

46. American Traditions

Trivia Question: From which year did trick-or-treating tradition start in here in America?

Answer: In the 1930s

47. Halloween Spelling

Trivia Question: If Halloween is to be spelled right, between which letters do we place an apostrophe?

Answer: Hallowe’en

48. Tricky Halloween Trivia Questions

Trivia Question: What is the first Halloweenian horror movie to get an Academy Award nomination?

Answer: The Exorcist, 1974

The movie won 10 Oscars.

49. Staring at the Mirror

Trivia Question: According to the myth, what happens when you stare in a mirror on Halloween at midnight?

Answer: The myth states that staring on the mirror on a Halloween midnight will allow you to see your future spouse.

50. Druids and Cats in Samhain

Trivia Question: What do druids do to cats during Samhain?

Answer: They put them into cages and throw the cages into the fire as part of religious rituals.

51. Fear of Halloween

Trivia Question: What is the name for the fear of Halloween?

Answer: Samhainphobia

52. The Meaning of a Vampire

Trivia Question: When did the word vampire first appear in an English dictionary?

Answer: The year 1734

The word Vampire first appeared in the English Oxford Dictionary in 1734 as Vampyre.

53. Mexican Trick-or-Treat

Trivia Question: What is trick-or-treat called in Mexico?

Answer: Calaverita

Calaverita is a Spanish word that translates to “little” skull in English

54. Ancient Folklore

Trivia Question: In Ghanian Ewe Folklore, what shape do vampires take during Halloween?

Answer: A shape-shifting firefly

55. Halloween Night

Trivia Question: Who is the most famous magician, back in the 1920s, who died on Halloween night?

Answer: Harry Houdini

Harry Houdini is believed to have died due to raptured appendix. But, the circumstances of his death remain mysterious to this day.

56. Funny Halloween Trivia Questions

Trivia Question: Where did young girls believe if they hurl wet sheets over a fire during Halloween, they will get a vision of their future?

Answer: Their future husbands

Among the Scots and Celts, there was a belief that hurling sheets over fire will make one see the face of their future husbands.

57. Evil Spirits

Trivia Question: According to the folklore, which evil spirit preys on straying children and women in labor in ancient Greece?

Answer: Gello

58. Supernatural Spirit-Monster

Trivia Question: What is the name of the supernatural spirit-monster, among the Nilotic people of East Africa, believed to kidnap young children in the evenings while they are playing, right before nightfall and eat them?

Answer: Ang’ala

59. Mythical Halloween Creature

Trivia Question: Which mythical Latin American Halloweenian creature is believed to drink blood from chicken and livestock?

Answer: The Chupacabra, Puerto Rico.

60. White House Rose Garden

Trivia Question: Whose spirit is believed to haunt the White House’s Rose Garden?

Answer: First Lady Dolley Madison.

She planted it.

61. How to Get Rid of Ghosts

Trivia Question: According to an ancient belief, how do you get rid of a ghost?

Answer: Walk around the ghost 9 times and it will disappear.

62. Wearing Clothes Inside Out

Trivia Question: What will you see if you wear your clothes inside out and walk backward during Halloween?

Answer: A witch

Wearing your clothes the wrong way during Halloween guarantees that you will see a witch.

63. Sweeping the House at Night

Trivia Question: What will happen when you sweep the house at night during Halloween?

Answer: It is a common belief in communities around the world that cleaning your house at night depletes your luck in life.

There you have the complete list of Halloween trivia questions. I hope you found them fun.

More Trivia Questions for You:

Best trivia questions with answers 

Harry Potter trivia questions 

Bible trivia questions 

Valentine’s Day trivia questions  

Music trivia questions 

Sports trivia questions 

Movies trivia questions 

Bar trivia questions 

Halloween Trivia Questions

The Smartbackyard