50 of the Best Science Trivia Questions for You

50 of the Best Science Trivia Questions for You

Science Trivia Questions Photo
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Looking for the best Science trivia questions for the trivia night with your friends?

This article contains some of the best and unique entries for you.

The questions cover a wider scope from natural to biological, to physical to earth sciences and are ideal for everyone – be it science-oriented persons or those who love arts.

Want to surprise them with some of the best science trivia questions? Then, lets get started!

Easy Science trivia questions for kids, teenager and adults

1. The Big Bang Theory

Trivia Question: What is the most widely accepted theory on how the universe originated?

Answer: The Big Bang Theory

The Big Bang Theory is the most widely accepted theory on how the universe was formed. It stipulates that the universe formed from an exploding singularity – a tiny dense and extremely hot point.

2. The Solar System

Trivia Question: How many moons does the planet Mars have?

Answer: Two moons

The planet Mars is orbited by two moons: Phobos and Deimos.

3. The Activation Energy

Trivia Question: What is the minimum amount of energy needed to start a chemical reaction?

Answer: The activation energy

All chemical reactions need a certain amount of energy for it to start. The minimum amount of energy needed to start a chemical reaction is the activation energy.

4. Earth’s Inner Core

Trivia Question: In what state is the core of the earth?

Answer: Solid-plastic

The earth’s core has extremely high temperatures and pressure that makes it not to melt away. It there exist in a solid states that is plastic-like.

5. Volcanic Rock Cycles

Trivia Question: What happens when molten magma from an erupting volcano is cooled very fast?

Answer: When magma from an erupting Volcano is cooled fast, it forms smaller crystals.

The rate of cooling of magma affects its crystals formation process. Fast cooling leads to small granular crystals while slow cooling leads to large angular crystals.

6. The Center of a Storm

Trivia Question: The eye of a hurricane and tornado have very high pressure. True or False?

Answer: False

The eye of a hurricane or a tornado has have the lowest pressure.

It is the extremely low-pressure center that makes it possible for the winds to travel fast towards the center creating the swirling shape of a hurricane or tornado.

7. Planetary Exploration Missions

Trivia Question: What happens if we decide to land on the surface of Jupiter?

Answer: The landing craft will be torn into pieces or melted away by Jupiter’s atmospheric pressure, violent turbulent and extremely high temperatures.

8. Human Evolution

Trivia Question: What will happen to the nature of human races a thousand years from now?

Answer: Nothing much

A thousand years in human history is a tiny spec in human history timeframe.

We would be more homogenous in terms of race and skin color due to intermarriages and globalization and more advanced technologically.

9. Easy Science Trivia Questions I

Trivia Question: What is heavier; a kilo of feather or a kilo of cotton?

Answer: They weight the same

They both are a kilo.

10. Global Warming Causes

Trivia Question: What happens if the earth’s oxygen level rose as fast instead of the Carbon IV Oxide?

Answer: The rate at which we burn fuel and produce energy would be higher. There would be fewer plants and would be smaller in size.

11. Planets and the Solar System Exploration

Trivia Question: Which planets cannot be seen by a human eye from the earth’s surface?

Answer: Uranus, Neptune and Pluto

12. Earth’s Biodiversity

Trivia Question: Which animal has the longest tongue relative to its body?

Answer: Tube-lipped nectar bat

Tube-lipped nectar bat tongue is 1.5 times longer than its body. It is native to Ecuador and feeds mainly on nectar and pollen grains.

However, the giant anteater has the longest tongues of all animals. It can stretch it tongue 2 feet beyond its body.

13. The Periodic Table

Trivia Question: What is the first element in the periodic table?

Answer: Hydrogen

14. The Ear and Body Balance

Trivia Question: Why do we lose balance when we spin?

Answer: The fluid in the inner ear keeps spinning moments after we stop spinning. This sends a wrong signal to the brain making us to lose body balance.

15. Sources of Energy

Trivia Question: What was the main source of fuel before the discovery of oil?

Answer: Coal and wood

Before oil and modern clean sources of energy, coal was widely used on an industrial scale.

Firewood on the other hand was the main source of fuel for households.

16. Rare Blood Group

Trivia Question: What is the rarest blood type in the world today?

Answer: AB negative

AB negative is the rarest blood group in the world.

Less than one percent of the world’s population has this type of blood.

17. Parts of an Atom

Trivia Question: What is an atom made up of?

Answer: Atoms are made of three main parts: protons, neutrons and electrons.

18. Nuclear Energy

Trivia Question: Why are Uranium and Plutonium used to power nuclear reactors?

Answer: They are very unstable.

They split easily releasing a large amount of energy in form of heat and radiations.

19. Radioactive Materials

Trivia Question: What will happen if you touch Uranium?

Answer: Nothing

Uranium metal is highly stable and can be handled by hand without any harm.

20. Tricky Science Trivia Question II

Trivia Question: What will happen if the earth’s moon disappears today?

Answer: If the earth’s moon disappeared today, we will experience darker nights, extreme weather conditions and wild ocean and sea floods.

21. Origin of Hurricanes

Trivia Question: Hurricanes will only originate in warm waters and not in cold waters. True or False?

Answer: True

Hurricanes only start in oceans with warm currents. There is the need for enough energy for the eye of a hurricane to form.

22. Hummingbird Facts

Trivia Question: A hummingbird’s heart beats more than 1,000 times per minute. True or False?

Answer: True

A hummingbird is the animal with the fastest heart rate in the world. Its heart beats more than 1,000 times per minute.

23. Why Blood is Red

Trivia Question: Why is human blood red?

Answer: The human blood is red because of the the red blood cells.

The red blood cells contain haemoglobin which stores a lot of iron giving the blood its red color.

24. Easy Science Trivia Questions III

Trivia Question: How many bones does a shark have?

Answer: Sharks have no bones

They depend entirely on their network of cartilages to keep their bodies in shape without a bone.

25. Animals Anatomy

Trivia Question: A giraffe’s neck has only seven bones. True or False?

Answer: True

Like human, the long giraffe’s neck has only seven long bones.

26. Scientific Definition

Trivia Question: What does pH stand for as a unit for measuring the basicity or acidity of a substance?

Answer: pH stands for potential of hydrogen

It is a unit for measuring the level of acidity or basicity of solutions.

27. Estimating Age

Trivia Question: How do you scientifically estimate the age of a tree?

Answer: Using the rings of its trunk

The age of a tree can be estimated using the rings on its trunk. Each ring signify a change of seasons and similar ring colors can be counted for years.

28. Why the Sky is Blue

Trivia Question: Why are the skies blue in a color?

Answer: The sky is blue because ultra-violet light is scattered by particles and gases in the atmosphere. Our eyes are more sensitive to blue light than violet and that is why we see blue skies.

29. Fighter Jets and Missiles

Trivia Question: What does Mach 2 speed in fighter jets and missiles mean?

Answer: March is a measure of how fast an object moves in relation to the speed of sound.

A jet with Mach 2 speed means the jet moves twice faster than the speed of sound.

30. Parts of the Brain

Trivia Question: Which part of the human body contains the the most fat?

Answer: The brain

Human brain made up of 70% fat.

31. Lighting Bulbs

Trivia Question: How does a bulb light up when connected to a source of power?

Answer: When a bulb is connected to a power source, electric current flows from one point of contact to the other through the filament. In the process, the filament is heated to a level where it starts to emit photons. Photons are small pockets of visible light that we see in bulbs.

32. Why Oceans are Blue

Trivia Question: Why are ocean waters blue?

Answer: The ocean waters absorbs most of the other light spectrums from the sun leaving blue light as the only visible light. The blue light gives the ocean waters their deep blue color.

33. Shortest Lifespan

Trivia Question: Which animal has the shortest life span?

Answer: A Mayfly

A Mayfly’s lifespan is 24 hours or less from the time it is born to its death.

34. Life Expectancy

Trivia Question: Which animal has the longest lifespan?

Answer: The Bowhead shark

The Bowhead sharks are the longest living animals in the planet. They are also the largest animals in the world.

35. Science Trivia Questions for Teens

Trivia Question: Which living organism is immortal?

Answer: The immortal jellyfish

The immortal jellyfish is the only animal know to have immortality according to Science.org.

They live forever unless eaten by other redactors.

36. The Immune System

Trivia Question: What was the very first vaccine used for?

Answer: Treating small pox

Edward Jenner noticed milkmaids who suffered from small pox rarely caught the disease. He is credited for inventing the very first vaccine.

37. The Human Eye

Trivia Question: What is the most visible color by a human eye?

Answer: Green

Human eye is more sensitive to green color and least sensitive to red color in the dark.

38. Climate Change

Trivia Question: How important is carbon dioxide in our atmosphere?

Answer: Carbo dioxide traps heat keeping our planet warm. Without it, we would freeze to death at night and during winter.

39. The States of Matter

Trivia Question: What are the three states of matter?

Answer: Solid, liquid, gases

40. Unique Minerals

Trivia Question: Which metal occurs in a liquid state?

Answer: Mercury

Mercury is the only metal to exist in a liquid state in room temperature and standard pressure.

41. How Cancer Starts

Trivia Question: How does cancer in living organisms come about?

Answer: Cancer comes about as a result of corrupt or defective cells in the body. Instead of dying, these cells multiply fast and over time they become a tumor. These abnormal cells that are supposed to die growing back like normal cells is cancer.

42. Science Trivia Questions for Adults V

Trivia Question: What happens if a human being is put in a room with zero gravity?

Answer: You will experience weightlessness and simply float around.

In the long run, you lose bones and muscle mass as they begin to shrink and die slowly.

43. Atmospheric Pressure

Trivia Question: What will happen if the atmospheric pressure suddenly drops to zero?

Answer: At zero atmospheric pressure exists a vacuum. In a vacuum, a human body will try to expand rapidly before bursting into tiny pieces.

44. Diabetes Causes

Trivia Question: Diabetes is mainly caused by the intake of large amounts of sugary foods and drinks over a long period. True or False?

Answer: False

Diabetes is a condition where human body cannot regulate blood sugar effectively. It has no relationship with the amount of sugar intake.

45. Polar Lights

Trivia Question: How do aurora polar lights form?

Answer: Auroras are formed when solar winds interacts with earth’s magnetic field. The charged solar winds collide with charged oxygen and nitrogen atoms releasing energy that glows as the beautiful northern lights.

46. Properties of Light

Trivia Question: What happens when light hits a block of wood?

Answer: The light is absorbed by the wood and some is reflected.

47. The Ozone Layer

Trivia Question: In which layer of the atmosphere do we find the Ozone layer?

Answer: The stratosphere

The ozone layer of gases is concentrated in the stratosphere.

48. Effects of Global Warming

Trivia Question: What happens if all the snow sheets in the North and South Pole melt away?

Answer: The sea level will rise drastically, global temperature rise and polar biodiversity will be reduced. Polar bears might go extinct and temperature animals will start roaming in the north and south poles.

49. Mathematically Correct

Trivia Question: How come “1,000 multiplied by zero equals zero,” is mathematically correct?

Answer: 1000 units multiplied by nothing is still 1000. But the associative law of multiplication demands that then should be correct whichever the order you multiply it in. As a result, nothing multiplied by 1000 will still be nothing.

50. Cartilaginous Tissues

Trivia Question: If sharks have no bones, what keeps their body frame in shape?

Answer: Cartilages

Cartilages are bones-like structures that hold tissues together and give sharks their body shape.

51. Crossbreeding Animals

Trivia Question: Why is it that a crossbreed of two closely related animal species cannot reproduce?

Answer: Hybrids cannot reproduce because they do not have viable sex cells.

There you have your Science trivia questions.

Watch this video of cool science fact

science trivia questions ad facts

Similar Trivia Questions for You:

Best trivia questions with answers 

Trivia questions about food

General knowledge trivia questions 

Trivia questions bout animals

Geography trivia questions  

Easy trivia questions

Random trivia questions

Funny trivia questions

Science Trivia Questions

The Smartbackyard