Bible Trivia Questions: 50 of the BEST Questions!

Bible Trivia Questions

Looking for trivia questions to test your knowledge of the bible?

You are in the right place.

This article features simple, deep, and exciting bible trivia questions you can use to challenge yourself and your close friends.

You can answer them in any order that works best for you.

Ready? Let’s get started.

Interesting Bible trivia questions and answers

Here are some of the best bible trivia questions for you to test your knowledge of the bible while having fun.

1. Books of the Bible

Trivia Question: The Bible has 64 books: True or False?

Answer: False

They actually are 66 books in the modern standard protestant bible. Thirty-nine books in the old testament and 27 books in the new testament.

2. First Book in the New Testament

Trivia Question: What is the first book in the new testament?

Answer: The book of Mathew

This book was written by Mathew, one of the disciples of Jesus.

3. The Story of Creation

Trivia Question: How many days did God take to create heaven and Earth?

Answer: Seven days

You will find the chronicles of the events of the creation in the book of Genesis.

4. John the Baptist and Jesus

Trivia Question: When John the Baptist baptized Jesus, the spirit of God came to him in the form of which bird?

Answer: Dove

5. Jesus First Disciples

Trivia Question: Which sea did Jesus first call his first disciples?

Answer: The Sea of Galilee

It is at the Sea of Galilee that Jesus called his first two disciples; Peter and Andrew.

6. The Story of Methuselah

Trivia Question: How old was Methuselah when he died?

Answer: 969 years old.

Methuselah is the longest lived human being according to the book of Genesis. He was the son of Enoch and grandfather of Noah.

7. Moses’ Sister, Miriam

Trivia Question: Moses and his brother Aaron had a sister. What was her name?

Answer: Miriam

8. Elijah and the Baal Prophets

Trivia Question: What is the name of the prophet of God that Jezebel vowed to kill?

Answer: Elijah

She wanted him dead for going against the false prophets of Baal.

9. The Last Book in the Bible

Trivia Question: What is the last book in the Bible?

Answer: The Book of Revelation

10. Longest Book in the Bible

Trivia Question: What is the longest book in the bible?

Answer: The book of Psalms

It’s made up of 150 chapters and 2,461 verses.

11. Tricky Bible Trivia Questions I

Trivia Question: Which book in the bible is believed to have been written by Jesus himself?

Answer: None

Jesus never wrote any book in the bible directly by himself.

12. Women Writers in the Bible

Trivia Question: Who are the only women to have written books featured in the bible?

Answer: The book of Esther and Ruth

13. The Original Bible

Trivia Question: The new testament was first written in Latin: True or False?

Answer: False

The new testament was first written in Greek.

14. Easy Bible Trivia Questions for Kids

Trivia Question: What was the name of Jacob’s brother?

Answer: Esau

15. The First Kings

Trivia Question: Who were the first three Israelite kings?

Answer: Saul, David and Solomon

16. “I and my house shall serve the Lord”

Trivia Question: Who in the bible said these words: I and my house shall serve the Lord?

Answer: Joshua

These words are found in the book of Joshua 24:15

17. Shortest Verse in the Bible

Trivia Question: What does the shortest verse in the bible say?

Answer: Jesus wept

“Jesus wept,” is the shortest verse found in the book of John 11:35

18. Story of the Great Flood

Trivia Question: How many people were there in Noah’s ark?

Answer: Eight people.

In the ark were Noah, his wife, his three sons and their wives.

19. Noah and the Ark

Trivia Question: Which bird did Noah send out to check if the great floodwaters had dried up?

Answer: A raven and a dove.

Noah first sent a raven which never came back. He later sent a dove which came back with the good news that the water has receded.

20. Joshua Commanding the Sun and the Moon

Trivia Question: Who in the bible commanded the sun and the moon not to move and it came to pass?

Answer: Joshua

It was during the battle with the Canaanites at Gibeon in which the Israelites were victorious.

21. Hard Bible Trivia Questions

Trivia Question: What happened in the town called Horeb?

Answer:

22. Jesus Resurrection

Trivia Question: Who was the very first person to witness Christ’s Resurrection?

Answer: Mary Magdalene

23. The Story of Haman

Trivia Question: Which book in the bible talks of the story of a man named Haman?

Answer: The book of Esther

Haman was a court official who hatched a plan to exterminate the Jews in Persia. He was however stopped by Esther and was executed later on.

24. Sons of King David

Trivia Question: Who were the sons of Kings David?

Answer: Solomon, Shammua, Shobab, Nathan, Amnon, Ahinoam, Daniel, Absalom, Adonijah, Shephatiah, Ithream.

25. Bible Names

Trivia Question: Are these names written in the bible: Priscilla, Bernice, and Lois?

Answer: Yes!

26. Moses’s Family

Trivia Question: Did Moses have a wife?

Answer: Moses’s wife was Zipporah, the daughter of Jethro.

27. Jacob Wrestle’s an Angel

Trivia Question: What name did Jacob give to the place where he fought an angel of God?

Answer: Peniel

28. The Town Where Jesus was Born

Trivia Question: In which town was Jesus born?

Answer: Bethlehem

29. The Trial of Jesus

Trivia Question: What is the name of the high priest who put Jesus on trial?

Answer: Joseph Caiaphas

He was a high priest at the temple of the Lord.

30. Easy Bible Trivia Questions II

Trivia Question: Which Roman emperor found no mistake in Jesus during the trial?

Answer: Pontius Pilate

31. Jesus First Sermon

Trivia Question: According to the book of Mathew, where did Jesus first give a public sermon?

Answer: At Galilee

It is also where he started his mission and called his first disciples.

32. Judas Betrayal

Trivia Question: How did Judas reveal the identity of Jesus to the Roman officers?

Answer: Through a kiss.

33. Jesus Disciples

Trivia Question: What is the name of Jesus’ disciple who asked for Jesus’ body from the Roman authority after he was crucified?

Answer: Joseph of Arimathea

He was also a disciple of Jesus.

34. The Book of Revelation

Trivia Question: Who wrote the book of Revelation?

Answer: John the elder in the Island of Patmos.

35. The Call of Moses

Trivia Question: In what form did God call Moses in the desert?

Answer: In the form of a burning bush.

36. The Book of Ruth

Trivia Question: Ruth wrote the book of Ruth in the Old Testament: True or False?

Answer: True

37. The First Apostles

Trivia Question: Who were the first two apostles to be called by Jesus?

Answer: Peter and Andrew

They were called while they were fishing at the sea of Galilee.

38. Daniel’s Visions

Trivia Question: Where was Daniel when he saw a vision of a man dressed in linen and gold?

Answer: He was in Persia under the Babylonian.

39. King Solomon’s Wisdom

Trivia Question: King Solomon asked God to bless him with wealth and prosperity: True or False?

Answer: False

Solomon asked for wisdom from God.

40. The Old Testament

Trivia Question: In what language was the Old Testament first written in?

Answer: Hebrew

Some parts were written in Aramaic.

41. Writers of the Bible

Trivia Question: Who wrote the most books in the bible?

Answer:

42. A Tax Collector Disciple

Trivia Question: … worked as a tax collector before becoming a disciple of Jesus?

Answer: Mathew

He was also called Levi in his previous job as a tax collector.

43. The First Martyr

Trivia Question: Who was the very first Christian Martyr according to the book Acts of Apostles?

Answer: Stephen

He was sentenced by the Sanhedrin to death by stoning.

44. Palm Sunday

Trivia Question: Which Biblical event is connected to Palm Sunday?

Answer: Jesus humble entry to Jerusalem on a donkey.

45. Hard Bible Trivia Questions II

Trivia Question: Who among Jesus’ disciples worked as a doctor before following Jesus?

Answer: Luke

He was a gentile and a physician.

46. Born in a Manger

Trivia Question: God was born in Bethlehem: True or False?

Answer: False

It’s Jesus who was born in Bethlehem and not God.

47. God’s Love

Trivia Question: Jesus was loved by everyone. Everywhere he went, people welcomed him with both arms: True or False?

Answer: False

Jesus was loved by many but there are incidences where he was chased away from some places and cities.

48. Why Jesus Wept

Trivia Question: The shortest verse in the bible says: Jesus wept. Why did Jesus weep?

Answer: His friend Lazarus had just died.

Jesus later on resurrected Lazarus from the dead.

49. The Last Supper

Trivia Question: It is in the Last Supper that the Israelites celebrated before leaving Egypt to the Promised land: True or False?

Answer: False

The last supper is the event when Jesus shared a meal with his apostles before Crucifixion.

The celebration before leaving Egypt is the Passover.

50. Turning Water into Wine

Trivia Question: What is the name of the village where Jesus turned water into wine at a wedding?

Answer: Cana

More Trivia Questions for You:

Best trivia questions with answers  

Valentine’s Day trivia questions  

Music trivia questions 

Sports trivia questions 

Movies trivia questions

Bar trivia questions 

Pop-culture trivia questions

Football trivia questions 

Bible Trivia Questions