54 Exciting Movie Trivia Questions for You

54 Exciting Movie Trivia Questions for You

Movie Trivia Questions Photo
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

A movie person? You are in the right place.

These unique movie trivia questions will tests your general knowledge of movies across genres.

We have simple yet tricky film questions ranging from horror to comedy to action movies that go as far back as the 1930s when the first full movies were produced on an industrial scale.

Advertisement

If you are looking for a set of movie trivia questions to baffle your friends on your upcoming trivia night, the Smartbackyard has what you need.

Let’s get started.

Advertisement

Easy movie trivia questions and answers

1. The First Movie

Trivia Question: In which year was the very first movie made?

Answer: 1888

The first ever movie was made in 1888 by Louis Le Prince. It was titled Roundhay Garden Scene.

Advertisement

2. The Longest Movie

Trivia Question: What is the longest movie ever?

Answer: “Logistics”

Released in 2012, Logistics is the longest film to have ever been recorded. It is 35 days, 17 hours long.

3. The Shortest Movie

Trivia Question: What is the shortest movie ever?

Answer: Fresh Guacamole

Fresh Guacamole is the shortest movie to have ever been nominated for an Oscar. It is 1 minute, 41 seconds long and was directed by Adam Paperman.

4. Animated Movies

Trivia Question: What is the first animated movie?

Answer: Fantasmagorie

Fantasmagorie is considered the first fully animated film made byCohl back in 1908.

5. The Game of Thrones

Trivia Question: Which year did the first episode of the novelty Game of Thrones series premiere?

Answer: 2011

The first episode of the novelty HBO’s Game of Thrones, “Winter is Coming” premiered on 17th of April 2011. It was 55 minutes long.

6. The Marvel Series

Trivia Question: What is the real name of Colonel Nicholas Joseph Fury actor, best known as Doctor Fury in the Marvel series?

Answer: Samuel Jackson

Samuel Jackson is an American actor who takes the role of Doctor Fury in the Marvels TV series.

7. Movie with Most Sequels

Trivia Question: Which movie has the most sequels in history?

Answer: Godzilla

The Godzilla franchise has a total of 29 movies. The first episode was aired in 1954 and more movies are being produced to this day.

8. First Horror Movies

Trivia Question: What was the very first horror movie to be made?

Answer: The Haunted Castle is arguably the first horror movie to have ever been made. It was aired in 1896 in Paris, France.

9. Fiction Movies

Trivia Question: What is the very first fiction movie?

Advertisement

Answer:  L’Arroseur arrosé

 L’Arroseur arrosé is probably the first fiction movie to have ever been made and aired on December, 1895.

10. Academy Awards

Trivia Question: When was the first Academy Awards held?

Answer: 16 May 1929

It was held in Hollywood Roosevelt Hotel, Los Angeles – California,

11. Winning the Oscars

Trivia Question: Who was the first person to win an Oscar for the best actor?

Answer: Emil Jannings

Emil Jannings is the first winner of Oscar’s best actor category. Janet Gaynor is the first woman to win an award in this category.

12. Oscar Awards

Trivia Question: Which year were the Oscar Awards held twice?

Answer: 1930

1930 is the only year when the Academy awards ceremony was held twice in the same year.

13. The Lord of Rings

Trivia Question: What is the name of the most famous hobbit played by Elijah Wood in the Lord of Rings?

Answer: Frodo Baggins

14. Leonardo DiCaprio

Trivia Question: Which movie made Leonardo DiCaprio an overnight sensation?

Answer: the Titanic

The Titanic brought Leonardo DiCaprio more fame in his career as an actor that all other movies he has ever played a role in. However, other people give him more credit in “The Wolf of Wall Street” that they do in the “Titanic”.

15. Tricky Movie Trivia Questions I

Trivia Question: Who plays Rose DeWitt Bukater in the Titanic?

Answer: Kate Winslet and Gloria Stuart

16. Scariest Movies Ever

Trivia Question: What is the scariest horror movie ever?

Answer: The Exorcist (1973)

Advertisement

The Exorcist is arguably the scariest horror movie to have ever been produced in the history of the movie industry.

17. The Black Panther

Trivia Question: What is the main idea behind The Black Panther?

Answer: Challenging the existing leadership and power structures.

T’challa is the king of Wakanda but people like M’Baku and Killmonger and many others want him out of power.

18. Highest Earning Box Office Movie

Trivia Question: What is the highest-earning box office movie of all time?

Answer: Avengers Endgame

Avengers Endgame grossed over $2.7 billion.

19. The First Disney Movie

Trivia Question: What is the first Disney movie?

Answer: Snow White and the Seven Dwarfs

Snow White and the Seven Dwarfs was released by Walt Disney Animation Studios back in 1937.

20. Chinese Comedy Fantasy

Trivia Question: What is the name of the Chinese comedy fantasy released in 2004 with the legendary Hong Konger Stephen Chow as its director?

Answer: Kung Fu Hustle

21. Easy Movie Trivia Questions II

Trivia Question: When was Hollywood founded?

Answer: 1887

22. Hollywood California

Trivia Question: What was the first movie shot in Hollywood?

Answer: Old California (1910)

In Old California is the first movie entirely shot in Hollywood, California.

23. Best TV Series

Trivia Question: What is the oldest TV series in history?

Answer: Gunsmoke

Gunsmoke aired the first episode in 1955 on CBS and went on until 1975. It was aired for 20 years and had a total of 635 episodes.

24. Indian Bollywood

Advertisement

Trivia Question: What is the name of the famous Indian film industry?

Answer: Bollywood

Bollywood was established in 1930 and produced its first film in 1934.

25. Nigerian Nollywood

Trivia Question: What is the name of the famous Nigerian-based African movie industry, also known as African Magic?

Answer: Nollywood

26. Hard Movie Trivia Questions III

Trivia Question: What are the three legendary movies directed by James Cameron?

Answer: The Titanic, the Terminator and Avatar

James Cameron has directed the best films the industry has ever seen and is so far unrivalled.

27. Movie Series

Trivia Question: In which television series do we get names like The High Garden, Kings Landing, Westeros, etc.?

Answer: The Game of Thrones

28. The Hobbit

Trivia Question: How many films are there in the Hobbit?

Answer: Three

Here are the three Hobbit films in the order in which they were released.

The Hobbit: An Unexpected Journey

The Hobbit: The Desolation of Smaug

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

29. Highest Grossing Actor

Trivia Question: Who is the highest-grossing actors of all time

Answer: Samuel L. Jackson ($27,560,738,592)

Samuel L. Jackson is the mono-eyed legend behind the title Dr. Fury in the Marvels and other superhero films.

30. Cold War Movies

Trivia Question: What is the name of the cold war movie superstar who became a governor of one of the US states?

Advertisement

Answer: Arnold Alois Schwarzenegger

Arnold Alois Schwarzenegger is a republican governor of California.

31. President-movie Actor

Trivia Question: Which US president had a career in the movie industry before venturing into politics?

Answer: Ronald Reagan

Ronald Reagan was a Hollywood actor before he ventured to politics.

32. Movie Production Studios

Trivia Question: Name any five movie production studios you know?

Answer:

Marvel Studios

20th Century Fox

Universal Pictures

Walt Disney Studios

Lionsgate Films

Warner Bros Studios

33. The Lord of Rings Series

Trivia Question: How many movies are in the Lord of the Rings?

Answer: Three

There are 3 films in the Lord of the Rings and 3 more in the Hobbit.

34. Harry Potter Series

Trivia Question: How many movies are there in the Harry Potter series?

Answer: Eight films

The first film was released in 2001 and the last one in 2011.

35. First Harry Potter Series

Trivia Question: What is the first movie in the Harry Potter series?

Advertisement

Answer: Harry Potter and the Sorcerer’s Stone

The very first Harry Potter film, Harry Potter and the Sorcerer’s Stone was released in 2001.

36. Fun Movie Trivia Questions V

Trivia Question: What is the last movie in the Harry Potter series?

Answer: Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2

37. Order of Harry Potter Series

Trivia Question: What is the correct order of the Harry Potter movies?

Answer:

Harry Potter and the Sorcerer’s Stone

Harry Potter and the Chamber of Secrets

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Harry Potter and the Goblet of Fire

Harry Potter and the Order of the Phoenix

Harry Potter and the Half-Blood Prince

Harry Potter and the Deathly Hallows

38. Elsa’s Frozen

Trivia Question: What is the name of Elsa’s sister in the movie, Frozen?

Answer: Anna

Anna is Elsa’s younger sister in the movie Frozen.

In the end, Anna becomes the queen of Ariendelle. Elsa takes the role of a shaman, a bridge between magical and non-magical worlds.

39. Cinderella’s Stepmother

Trivia Question: What is the name of Cinderella’s stepmother?

Answer:  Lady Tremaine

40. Spartan King-warrior

Trivia Question: What is the name of the Spartan king-warrior in “The 300”?

Advertisement

Answer: Leonidas I

As the king of Sparta, he together with 300 of his best soldiers held Persian advance, under Xerxes for days, in a suicidal mission to allow the rest of the Greek king to rally their troops and prepare for the assault.

41. The Black Panther Movie

Trivia Question: What is the name of King T’Challa’s sister in “The Black Panther”?

Answer: Shuri

Shuri is the only daughter of T’Chaka and king T’Challa’s step-sister.

42. Cinderella’s Stepsisters

Trivia Question: What are the names of Cinderella’s two stepsisters?

Answer: Anastasia and Drizella

43. People of Color Oscar Winners

Trivia Question: Who is the first African American to win the Academy Awards?

Answer: Hattie McDaniel

Hattie McDaniel is the first African-American to win an award in the Academy Awards in 1940 in her support role as Mammy in ‘Gone with the Wind.

44. Easy Movie Trivia Question II

Trivia Question: What is the other name for the Academy Awards?

Answer: The Oscars

45. Disney Animation Characters

Trivia Question: Who is Disney’s first animated character?

Answer: Oswald the Lucky Rabbit, 1928.

46. Oswald the Lucky Rabbit

Trivia Question: Who were Oswald the Lucky Rabbit competitors back in the days?

Answer: Mickey Mouse

47. Disney Princesses

Trivia Question: Which Disney princess dresses up like a male soldier to save her father?

Answer: Mulan

48. Women Oscar Awards Winners

Trivia Question: Who is the first female actor to win the Oscars?

Answer: Janet Gaynor

Advertisement

Janet Gaynor won the best actor category for her role in the “7th Heaven, Street Angel, and Sunrise” movie back in the year 1929.

49. Highest-grossing Animated Movie

Trivia Question: What is the highest-grossing animated movie of all time?

Answer: The Lion King

50. The Game of Thrones Series

Trivia Question: How many imaginary languages were created for The Game of Thrones?

Answer: Nine

The most notable one is the Dothraki language and the High Valerian.

51. Disney, the Lion King

Trivia Question: How many languages are in The Lion King?

Answer: Four

Swahili, English, Zulu, Xhosa

52. Movies Produced in Transylvania

Trivia Question: Name a few movies shot in the Transylvania region of Romania?

Answer: All count Dracula series and most vampire movies and TV series

53. Movies Shot in African Savannah

Trivia Question: Name one famous animation film shot in the Kenyan Savannah Grassland?

Answer: The Lion King

The Lion King was partly filmed in the Maasai Mara and partly in the Serengeti.

54. The Lion King Animation Trivia

Trivia Question: What is the first animal you see in Lion King?

Answer: Rhino

55. Movies Based on Books

Trivia Question: Name any three writers whose books have been adapted into famous movies and TV series?

Answer: (1) Theodor Seuss Geisel, (2) J.K. Rowling, (3) J.R.R. Tolkien, (4) George R. R. Martin

There you have your movie trivia questions. I hope you enjoyed.

More Trivia Questions for You:

Best trivia questions with answers 

Advertisement

Bar trivia questions 

Pop-culture trivia questions

Football trivia questions 

History trivia questions   

Science trivia questions 

Trivia questions about food

General knowledge trivia questions 

Movie Trivia Questions

Advertisement
Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
The Smartbackyard