100 Best Disney Trivia Questions for You

100 Best Disney Trivia Questions for You

Disney Trivia Questions Photo
Photo by Gustavo Fring from Pexels

Holding a trivia night with your family and friends? And, you are looking for the best Disney trivia questions for everyone?

This article has some of the best questions for you to answer and learn from while having fun.

So, if you are looking forward to prove who among you has the best knowledge of the Disney world, the questions below is a good place to get started.

Let’s dive in.

A list of Disney trivia questions and answers

1. Disneyland Opened

Trivia Question: In which year was Disneyland opened?

Answer: July, 1955

Disneyland Park was opened in Anaheim (CA) on 17 July, 1955.

2. Mickey Mouse’s First Name

Trivia Question: What is Mickey Mouse original name?

Answer: Mortimer Mouse

Walt Disney initially called Mickey Mouse, Mortimer Mouse. His wife did not like Mortimer as a name for a mouse and came up with the name Mickey and it became Mickey Mouse.

3. Disney Founder

Trivia Question: Who founded Disney?

Answer: Mr Walt Disney

Walt Disney and his brother Roy founded the company Disney Brothers Cartoon Studio (CA) in October of 1923.

4. The First Pixar Movie

Trivia Question: What is the very first Pixar movie to have ever been produced?

Answer: Toy Story

Toy Story is the first Pixar film to be produced and was released on 22 November, 1995.

5. Disneyland Tickets

Trivia Question: When Disneyland opened back in the days, the admission fee was only $1. True or False?

Answer: True

In the early days, admission to Disneyland Park only costed $1.

6. The First Animated Character

Trivia Question: Who is the first Disney animated character?

Answer: Oswald the Lucky Rabbit

Oswald the Lucky Rabbit was the first animated character by Walt Disney. The character came three years earlier than Mickey Mouse.

7. Disney’s First Film

Trivia Question: What was the title of Disney’s first film?

Answer: Snow White and the Seven Dwarfs

Snow White and the Seven Dwarfs is the first fully animated film released by Walt Disney Animation Studios. It was released in 1937.

8. Black Disney Princess

Trivia Question: Who is the first black Disney princess?

Answer: Tiana

Tiana is the first African American Disney Princess released in 2009 in the film, “The Princess and the Frog”. The character was acted by Anika Noni Rose.

9. Native American Disney Princess

Trivia Question: Who is the first Native American Disney princess?

Answer: Pocahontas

Pocahontas was the first Native American Disney princess (2014) based on real-life historical figure. She is the only historical figure Disney princess.

10. Asian Disney Princess

Trivia Question: Who is the first Disney princess of Southeast Asian descent?

Answer: Raya

In the latest debut titled, “Raya and the Last Dragon”, Disney is trying to make their first South East Asian princess, away from the dominant Chinese decent Mulan.

11. Arabic Disney Princess

Trivia Question: Name the first Disney princess of Arabian descent?

Answer: Jasmine

Jasmine is a Disney princess of Arabic origin. She first appeared in the film Aladdin (1992) as a Princess of Agrabah who was growing tired of palace confinement.

12. Snow White Movie

Trivia Question: Who are the seven dwarfs in the movie, “Snow White”?

Answer: Bashful, Doc, Happy, Sleepy, Sneezy, Dopey and Grumpy

These seven grown dwarfs owned the cottage that gave Snow White a home during the trying moments.

13. The Horse in Tangled

Trivia Question: What is the name of the horse in the movie, “Tangled”?

Answer: Maximus

Maximus is an Andalusian horse and Rapunzel’s best friend. Together with Flynn, they helped reunite Rapunzel with her family.

14. Hakuna Matata

Trivia Question: Which language does the Hakuna Matata phrase come from?

Answer: Swahili

Hakuna Matata” is a Swahili phrase that translates to “no worries“. Swahili is an African language spoken by close to half of the people in Sub-Sahara Africa and is spreading fast.

15. Easy Disney Trivia Questions I

Trivia Question: What does “Hakuna Matata” mean?

Answer:Hakuna matata” means “no worries.”

16. The Lion King

Trivia Question: What is the name of The Lion King?

Answer: Simba

The Lion King is a story of a calamitous start for the young and ambitious lion king named Simba. In the end, Simba returned to the kingdom where his father Mufasa was the king and ruled wisely.

17. Tricky Disney Trivia Questions

Trivia Question: Who is Simba’s father?

Answer: Mufasa

Mufasa was killed when Simba was young in a plot by his uncle Scar to seize the throne.

18. Bambi’s Rabbit Friend

Trivia Question: What is the name of Bambi’s rabbit friend?

Answer: Thumper

19. Snow White’s Enemy

Trivia Question: Who was Snow White’s enemy in the movie Snow White?

Answer: The Evil Queen

The Evil Queen, Snow White’s stepmother treated her with cruelty after her father left for a business trip. In the end, her plot to prevent Snow from marrying the prince fell flat on her face.

20. Aladdin Movie

Trivia Question: In which country was Aladdin movie filmed?

Answer: Jordan

Aladdin was filmed in Wadi Rum desert, Jordan.

21. How Many Toy Stories

Trivia Question: How many Toy stories are there?

Answer: Four

The Toy Story franchise consists of four films: Toy Story (1995), Toy Story 2 (1999), Toy Story 3 (2010) and Toy Story 4 (2019).

22. A Bug’s Life

Trivia Question: What is the name of the accident-prone ant in the movie, “A Bug’s Life”?

Answer: Flik

Flik is an innovative and accident-prone red ant.

23. The Old Man in the Movie “Up”

Trivia Question: What is the name of the old man in the animation, “Up”?

Answer: Carl Fredricksen

Carl Fredricksen is an old retired balloon seller and a protagonist in Disney’s animated Pixar film, Up.

24. Star Wars Franchise

Trivia Question: What is the title of the very first “Star Wars” film?

Answer: A New Hope

The very first Star Wars film was released in May 1977 under the title: A New Hope.

25. The Croods

Trivia Question: Who is the main character in the Croods?  

Answer: Grug

The Croods is a story of a family in the look for a new place after their old life was destroyed. It was Grug’s family making him the main character in the movie.

26. Cinderella Film

Trivia Question: Which Disney character has a fairy godmother and talks to animals?

Answer: Cinderella

27. Elsa’s Best Friend

Trivia Question: Who is Elsa’s best friend in, “Frozen”?

Answer: Princess Anna

Elsa’s sister Anna is believed to be her best friend. However, some people give the “best friend title” to Olaf while other to Kristoff, Elsa’s boyfriend.

28. The Incredibles

Trivia Question: What was The Incredibles about?

Answer: The Incredible is a story about a family of superheroes. They lived a quiet life in line with the government new rules until the day when one of their family member was in trouble.

29. Cruella de Vil

Trivia Question: In which Disney film will you find the villain Cruella De Vil?

Answer: One Hundred and One Dalmatians

Cruella de Vil is the villain in Disney’s film One Hundred and One Dalmatians.

30. The Songs in the Movie Frozen

Trivia Question: What song does Elsa sing in Frozen as she builds her castle?

Answer: Let It Go

31. Peter Pan Animation

Trivia Question: The crocodile swallows a clock in the movie Peter Pan. True or False?

Answer: False

32. Hooper the Villain

Trivia Question: In which movie is Hooper its Villain?

Answer: A Bug’s Life

Hooper is the leader of grasshoppers and the villain in A Bug’s Life film.

33. Jasmin’s Pet, Aladdin

Trivia Question: What is Jasmin’s pet in the film Aladdin?

Answer: A tiger

Jasmin had a loyal and protective pet tiger called Rajah.

34. The Sword in the Stone

Trivia Question: Who the wizard in the movie, “The Sword in the Stone”?

Answer: Lord Merlin

Lord Merlin is a powerful wizard who takes up the role of teaching the young Arthur.

35. Jungle Book Film

Trivia Question: What animal is Shere Khan in the movie Jungle Book?

Answer: A Bengal Tiger

He is one of the main antagonists in the film.

36. Princess Aurora

Trivia Question: Who is the evil fairy that cursed princess Aurora?

Answer: Maleficent

The witch, Maleficent cursed Aurora declaring her death on the eve of her 16th birthday. She would prick her finger on a spinning wheel’s spindle.

37. Mowgli’s Nickname

Trivia Question: What name do other animals call Mowgli in “The Jungle Book”?

Answer: Little Britches

Baloo calls Mowgli Little Britches.

38. Disney Trivia Questions for Kids

Trivia Question: Which animals raised Tarzan as a baby?

Answer: Apes

Tarzan was raised by Mangani, the great ape. He later experienced human civilization only to abandon it and returned back to the jungle as a hero.

39. The Princes of Arendelle

Trivia Question: Elsa in the movie “Frozen” is a Princess of which kingdom?

Answer: The kingdom of Arendelle

Elsa later abdicated the throne for her sister Anna and she went to become the fifth spirit, a bridge between the real world and the land of fairies.

40. Rapunzel’s Golden Hair

Trivia Question: What is the name of the old lady who had the information of the magic in Rapunzel’s golden hair?

Answer: Mother Gothel

Mother Gothel had the magic that helped remain young for generations and knew a lot of things.

41. Cinderella and the Prince

Trivia Question: Which song did Cinderella and the Prince dance to at the Ball?

Answer: So This Is Love

42. The Magic Symbol of Disney

Trivia Question: Which character is best known as, “the magic symbol of Disney”?

Answer: Tinkerbell

With her pixie dust, Tinkerbell can do almost any magic you can think of; making her “a symbol of ‘the magic of Disney”. All her magic is for the good of the society she lives in.

43. Monsters Inc Film

Trivia Question: What is the name of the fictional city in the movie Monsters, Inc.?

Answer: The City of Monstropolis

Monstropolis is a strange city in the film Monsters Inc. The source of energy powering the city is the screams of human children.

44. Merida’s Parents, Brave

Trivia Question: Who are Merida’s parents in the movie “Brave”?

Answer: King Fergus and Queen Elinor

King Fergus and Queen Elinor are the rulers of a Scottish Highlands kingdom of DunBroch.

45. Filming Disney Movies

Trivia Question: Which country has the most Disney films shot from it?

Answer: The US

United States of America by far has most of Disney movie filmed from it. It is followed in second by the United Kingdom.

46. Filming the Lion King

Trivia Question: Which country was The Lion King filmed in?

Answer: Kenya

The movie Lion King was filmed in the Kenyan savannah where most, if not all of the animals in the film can be found.

47. Lillo and Stitch

Trivia Question: In which US state was Lillo and Stitch was filmed?

Answer: Hawaii

Lillo and Stitch is set and filmed in Kauai in the US state of Hawaii.

48. Cinderella’s Slippers

Trivia Question: What material were Cinderella’s slippers made of?

Answer: Glass

Cinderella’s fairy godmother did not only give her a gown made of gold and silver but also slippers made of glass.

49. Snow White’s Prince

Trivia Question: What is the name of “The Prince” in the movie Snow White?

Answer: Prince Florian

Prince Florian, also rumored to be Prince Ferdinand is the main protagonist in the film “Snow White”. He is Snow White’s prince charming.

50. The Legend of Hercules

Trivia Question: Who are Hade’s henchmen in the legend Hercules?

Answer: Pain and Panic

Hercules main rival is his uncle Hades. However, Hades uses his two henchmen, Pain and Panic to frustrate Hercules and derail his ambitions.

51. 101 Dalmatians Film

Trivia Question: Who are Cruella henchmen in 101 Dalmatians?

Answer: Jasper and Horace

Cruella used Jasper and Horace to implement most of her evil plans.

52. Who is Simba’s Mother?

Trivia Question: We all know of Simba’s father Mufasa and uncle Scar. What is the name of Simba’s mother?

Answer: Sarabi

Sarabi is Mufasa’s wife, Simba’s mother and a grandmother to Kiara and Kion. She was also the Queen of Pride Rock.

53. The Genie Lamp

Trivia Question: How many years was the genie in Aladdin stuck in his lamp?

Answer: 10,000 years

The Genie was imprisoned for 10,000 years in his own lamp that was kept away and sealed in the Cave of Wonders.

54. Aladdin Wishes to the Genie

Trivia Question: What were the three wishes that Aladdin made to the Genie?

Answer: “I wish for you to make me a prince, I want you to save my life and I wish for your freedom”.

55. Magic Mirror, on the Wall

Trivia Question: From which Disney movie do we get this famous pop-culture phrase: Magic Mirror, on the wall, who, now, is the fairest one of all?

Answer: Snow White

“Magic Mirror, on the wall, who, now, is the fairest one of all?” are the word of the Evil Queen to the mirror in her quest to know who will win the prince’s heart. When she learned that it was Snow White, the Evil Queen wanted to kill her.

56. Princess Moana

Trivia Question: Moana is an official Disney princess. True or False?

Answer: True

Moana is an Disney princess. There are 12 Disney’s princesses: Cinderella, Snow White, Aurora, Ariel, Belle, Merida, Pocahontas, Mulan, Tiana, Rapunzel, Jasmine and Moana.

57. Best Disney Movies of All Time

Trivia Question: What are the three best Disney movies of all time?

Answer: Snow White and the Seven Dwarfs, One Hundred and One Dalmatians and the Lion King.

These are the best Disney animations films of all time based on Box office sales and ratings.

58. Wendy, Peter Pan Film

Trivia Question: What is Wendy’s last name in Peter Pan?

Answer: Darling

Wendy’s full name is Wendy Moira Angela Darling.

There you have our best Disney trivia questions.

More Trivia Questions for You:

Best trivia questions with answers

Christmas trivia questions

Halloween trivia questions

Harry Potter trivia questions 

Bible trivia questions 

Valentine’s Day trivia questions  

Music trivia questions 

Sports trivia questions 

Disney Trivia Questions

The Smartbackyard