100 Best Harry Potter Trivia Questions for You

Harry Potter Trivia Questions Photo

How much do you trust your knowledge of the Harry Potter series of books?

If you feel like a pro, then these Harry Potter trivia questions are for you.

They contain all things Harry and a few facts about its author, J.K Rowling.

Do you want to know the exact real location of J.K Rowling’s Ilvermorny School of Witchcraft and Wizardry in the US??? You are in the right place.

Let’s get started!

Fun Harry Potter trivia questions to challenge your brain

1. Harry Potter Books

Trivia Question: Who wrote the Harry Potter series of books?

Answer: J.K. Rowling

The Harry Potter series of books were written by the author J.K Rowling for a period of 10 years. The first book was published in 2001 and the latest one in 2011.

2. First Harry Potter Book

Trivia Question: What is the first Harry Potter book to be published?

Answer: Harry Potter and the Philosopher’s Stone

The first Harry Potter book by J.K Rowling was published in 2001. It is titled: Harry Potter and the Philosopher’s Stone.

3. Last Harry Potter Film

Trivia Question: What is the last book in the Harry Potter series?

Answer: Harry Potter and the Deathly Hallows

The last book in the Harry Potter series is “Harry Potter and the Deathly Hallows”.

It was published in the year 2011.

4. Hard Harry Potter Trivia Questions I

Trivia Question: When was the first Harry Potter Book written?

Answer: 26 June, 1997

The first Harry Potter series was first published and sold on 26th June, 1997.

5. Books in the Harry Potter Series

Trivia Question: How many books are there in the Harry Potter series?

Answer: Seven

There are a total of seven published books in the Harry Potter series.

6. Reading Harry Potter Books

Trivia Question: What is the correct order when reading the Harry Potter series?

Answer: Here is the correct order for reading the Harry Potter series of books:

Harry Potter and the Philosopher’s Stone

Harry Potter and the Chamber of Secrets

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Harry Potter and the Goblet of Fire

Harry Potter and the Order of the Phoenix

Harry Potter and the Half-Blood Prince

Harry Potter and the Deathly Hallows

7. Longest Harry Potter Book

Trivia Question: Which of these books is the longest?

Answer: Harry Potter and the Order of the Phoenix

Harry Potter and the Order of the Phoenix is the longest book in Harry Potter series by J.K Rowling.

8. Hogwarts Houses

Trivia Question: Name the four Hogwarts Houses?

Answer: Here are the four Hogwarts Houses: Godric Gryffindor, Rowena Ravenclaw, Helga Hufflepuff and Salazar Slytherin.

9. Harry Potter’s House

Trivia Question: In which of these four Hogwarts houses does Harry Potter belong to?

Answer: Gryffindor

Harry Potter belonged to the house Gryffindor.

10. How Students are Grouped

Trivia Question: How are students grouped into their respective houses?

Answer: By the sorting Hat

Students are arranged into their respective houses by the sorting Hat.

11. The Gryffindor

Trivia Question: In which house did Harry Potter almost get sorted into?

Answer: Gryffindor

12. Harry Potter’s Scar

Trivia Question: How did Harry get a scar on his forehead?

Answer: Harry Potter got the lightning bolt scar on his forehead when Lord Voldemort tried to kill him with Killing Curse. His mother saved him.

13. The Quidditch Team

Trivia Question: What role does Harry Potter play in the Quidditch team?

Answer: A Seeker

Harry Potter was a seeker in his Gryffindor Quidditch team. He was the youngest seeker ever.

14. Tricky Harry Potter Trivia Questions

Trivia Question: Who is Fluffy?

Answer: A three headed dog

Fluffy is a huge three headed dog belonging to Rubeus Hagrid.

15. Sleepy Fluffy

Trivia Question: What keeps Fluffy asleep all along?

Answer: Harp music

Harry Potter plays harp music to keep Fluffy a sleep longer.

16. How to Control Actions of Another Person

Trivia Question: What curse allows wizards to control the actions of another person?

Answer: Imperius Curse

The Imperius Curse is one of the unforgivable curses in the Harry Potter series of books. It allows the caster to control all the actions of his or her victim.

17. The Dementors

Trivia Question: Who are the dementors?

Answer: Dementors are dark spirits that consume happiness in human beings. As a result, they create an atmosphere of hopelessness, misery and coldness.

These dark spirits are the guardians of Azkaban, depriving prisoners of the will to escape.

18. Hard Harry Potter Trivia Questions

Trivia Question: Who is an Auror?

Answer: Auror are Ministry of Magic loyalists and an elite squad who defend the world from dark magic.

19. Catching a Snitch

Trivia Question: How many points do you get when you catch a snitch?

Answer: 150 points

One earns 150 points for catching a golden snitch.

20. Harry Potter’s First Snitch

Trivia Question: How does Harry Potter catch his first snitch?

Answer: Harry Potter caught his first snitch in his mouth.

Professor Dumbledore had placed an enchanted writing snitch in his mouth that could be revealed if Harry touched it with his mouth.

21. The Sorcerer’s Stone

Trivia Question: What does the sorcerer’s stone do?

Answer: The sorcerer’s stone has the ability to turn any metal into pure gold. It can also create the Elixir of life – a portion that could give anyone who drunk it immortality.

22. The Mirror of Erised

Trivia Question: According to Professor Dumbledore, what does the Mirror of Erised do?

Answer: According to Professor Dumbledore, Erised (desire spelled backward) has the abilities to show the deepest, most desperate desire of our hearts. Himself, he saw thick woollen socks!

23. Easy Harry Potter Trivia Questions

Trivia Question: Who killed Professor Dumbledore?

Answer: Severus Snape

Snape killed professor Dumbledore during the Battle of the Astronomy Tower.

24. The Three Forbidden Curses

Trivia Question: What are the three forbidden curses?

Answer: The three forbidden curses are Cruciatus Curse, Imperius Curse and Killing Curse.

Cruciatus Curse causes unbearable pain, Imperius Curse allows the castor to control its victim actions while Killing Curse causes instant death.

25. The Banned Curse

Trivia Question: Which banned curse did Snape use to kill the professor?

Answer: Avada Kedavra curse

Snape used Avada Kedavra curse to kill Dumbledore given that he was already dying nevertheless. The killing is more of mercy for the professor.

26. Professor Dumbledore

Trivia Question: What was Professor Dumbledore buried with?

Answer: The Elders Wand

Professor Dumbledore was buried together with the Elders Wand to prevent any other person from using its powers.

27. The Elders Wand

Trivia Question: What happened to the Elders Wand Professor Dumbledore was buried with?

Answer: Voldemort stole the Elders Wand from Dumbledore’s grave.

28. How Moaning Myrtle Died

Trivia Question: How does Moaning Myrtle die?

Answer: Moaning Myrtle died when she looked into Voldemort’s Basilisk eyes. She fell on the bathroom floor and died instantly.

She was Tom’s (who became Voldemort later on) first victim.

29. Who saves Harry from Basilisk’s Bite

Trivia Question: Who saves Harry after the Basilisk bite?

Answer: Fawkes’s tears

Fawkes produced tears that healed Harry Potter from the Bisilisk bite poison. He was bitten in the battle of Chamber of Secrets when Harry stabbed the serpent with the Sword of Gryffindor.

The tears healed the wound and cleared all the poison from Harry’s body saving him from death.

30. Weasley’s Children

Trivia Question: How many children did Weasley have?

Answer: Wesley had seven children.

They are Bill, Charlie, Percy, Fred, George, Ron, and Ginny.

Bill is Weasley’s eldest child.

31. Weasley’s Twins

Trivia Question: On which day were Weasley’s twins born?

Answer: Fred and George are the identical twins of Weasley.

They were born on April, 1978.

32. The Half-blood Prince

Trivia Question: Why is Snape called the half-blood prince?

Answer: Snape was born a prince by a witch and a muggle making him half-blood. He was born of Eileen a prince witch and Tobias Snape a muggle.

33. How to Use the Marauder’s Map

Trivia Question: What is the use of the Marauder’s map?

Answer:

34. The Marauder’s Map

Trivia Question: How do you open and close the Marauder’s map?

Answer: The Marauders map show everyone’s exact position in real time and their names.

35. The Thestrals

Trivia Question: What are the Thestrals?

Answer: Thestrals are half horse and half bat-like creatures only visible to people who have witnessed death. They are viewed as omen of misfortune and aggression by witches.

36. Harry Potter the Parselmouth

Trivia Question: Why is Harry Potter a parselmouth?

Answer: Harry Potter is a parselmouth because he speaks parseltongue.

37. Peter Pettigrew, the Mouse

Trivia Question: Why does Peter Pettigrew turn into a mouse?

Answer: Peter Pettigrew, the prisoner of Azkaban turns into a rat in order to escape. He was being taken to Hogwarts when he used his abilities to transform into a mouse and escaped.

38. The Werewolf

Trivia Question: Who can turn into a werewolf as a student in Hogwarts School?

Answer: Remus

Remus was turned into a werewolf by Fenrir Greyback when was five years old. Fenrir wanted to revenge for unkind words by Remus father on werewolf communities.

39. Lavender Brown and Ron

Trivia Question: What name did Lavender Brown call Ron while they were dating?

Answer: Won-Won

Lavender called Ron Won-Won while they were dating.

40. The Giant Spider Aragog

Trivia Question: Who had a giant spider called Aragog as his pet?

Answer: Rubeus Hagrid

Aragog is Rubeus Hagrid’s pet spider whose poison is a very useful potion. He is loyal to his owner alone and sees other people as prey.

41. The Sorting Hat

Trivia Question: Which house did the Sorting Hat almost put Harry in?

Answer: The Slytherin House

The Sorting Hat had placed Harry in the Slytherin House but he declined. By him declining meant that he did not belong there. Harry Potter joined Gryffindor.

42. Harry Potter in Gryffindor

Trivia Question: How did Harry Potter end up in Gryffindor?

Answer: He asked to be placed there.

After rejecting Slytherin House, Harry Potter asked to be placed in Godric Gryffindor.

43. Dudley’s Birthday Gifts

Trivia Question: How many gifts did Dudley receive on his birthday?

Answer: 36 gifts

Dudley received 36 presents on his birthday. The gifts included a computer, television, camera and a racing bicycle.

44. Arthur Weasley Job

Trivia Question: Where does Arthur Weasley work?

Answer: At the Ministry of Magic

Arthur Weasley worked in the department of Misuse of Muggle Artifacts Office at the Ministry of Magic. He loved everything magic!

45. Looking into People’s Saved Memories

Trivia Question: What did the students at Hogwarts School use to look into other people’s saved memories?

Answer: A Pensive

Only advanced witches could use a Pensive given that most of them were afraid of it.

46. Harry potter’s Wand

Trivia Question: What is Harry Potter’s wand made of?

Answer: Holly

Harry Potter’s Wand is made of Holly, a special type of wood with a phoenix feather core.

The phoenix feather was donated by Fawkes.

47. Students Wands

Trivia Question: Where do most students go for their wands?

Answer: Ollivanders Wand Shop

Hogwarts students bought their wands at Ollivanders Wand Shop in Diagon Alley. They try them out until the wand finds the wizard that suits it.

48. Harry Potter’s Owl

Trivia Question: What is the name of Harry Potter’s owl?

Answer: Hedwig

Harry Potter’s pet owl is called Hedwig. Hedwig is a snow owl.

49. Harry Potter Wizardry

Trivia Question: Who informed Harry Potter that he is a wizard?

Answer: Rubeus Hagrid

While celebrating his 11th birthday, Harry Potter was informed by Rubeus that he will be attending Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. This meant that he was a wizard.

50. Slytherin House Ghost

Trivia Question: Who is the Slytherin House ghost?

Answer: The Bloody Baron

The Bloody Baron is Slytherin House ghost. He has a reputation for being antisocial and most students fear him.

51. Disarming Spell

Trivia Question: What is the name of the spell that disarms your opponent?

Answer: Expelliarmus

Expelliarmus is a disarming charm. It makes an opponent to lose what they were holding in their hands. It is mostly used in a duel causing an opponent to lose their magic wand.

52. The Four Marauders

Trivia Question: What are the names of the four Marauders?

Answer: Sirius Black, Remus Lupin, James Potter and Peter Pettigrew

Marauders are a group of four Gryffindors. They inlcude Sirius Black, Remus Lupin, James Potter and Peter Pettigrew and have a reputation for mischief and not following the law.

53. Voldemort’s Name

Trivia Question: What is Voldemort’s birth name?

Answer: Tom Marvolo Riddle

He was born Tom Marvolo Riddle but proclaimed himself Lord Voldemort later in the series.

54. Cursed Teaching Position

Trivia Question: What teaching position is cursed in Hogwarts?

Answer: Defense Against the Dark Arts

55. Tri-Wizard Tournaments

Trivia Question: Who dies during the third Tri-Wizard Tournament?

Answer:

56. Harry’s First Tri-Wizard Tournament

Trivia Question: What was Harry’s first Tri-Wizard Tournament task?

Answer:

57. The Main Purpose of Felix Felicis

Trivia Question: What is the main purpose of Felix Felicis?

Answer:

58. The Aragog

Trivia Question: What does Slughorn plan to collect from Aragog – the spider, when he is dead?

Answer:

59. The Horcrux

Trivia Question: What is a Horcrux?

Answer:

60. Why Snape Protected Harry Potter

Trivia Question: Why did Snape decide to protect Harry Potter?

Answer:

61. Whose is Hermione?

Trivia Question: Whose daughter is Hermione?

Answer: Mr Granger and Mrs Granger

62. What Happened to Hermione

Trivia Question: What happened to Hermione after she died?

Answer: Harry Potter and Voldemort brought her back to life.

They used dark rituals and philosopher’s stone to repair her body and the True Patronus charm to bring her back to life.

63. Witchcraft and Wizardry Schools Location

Trivia Question: Where is the real Ilvermorny School of Witchcraft and Wizardry located in America?

Answer: Mount Greylock in Massachusetts

Ilvermorny School of Witchcraft and Wizardry is located in an imaginary/a place hidden from normal eyes on Mount Greylock in Massachusetts.

64. Books by J.K Rowling

Trivia Question: Name any other book written by J.K Rowling apart from the Harry Potter series?

Answer: J.K Rowling has written 19 books as of 2020.

The most successful of the books, apart from the Harry Potter series, is the Cormoran Strike series

There you have the Harry Potter trivia questions.

Watch this video about Harry Potter trivia:

Harry Potter trivia questions and answers

More Trivia Questions for You:

Best trivia questions with answers  

Bible trivia questions 

Valentine’s Day trivia questions  

Music trivia questions 

Sports trivia questions 

Movies trivia questions  

Bar trivia questions 

Pop-culture trivia questions 

Harry Potter Trivia Questions