Christmas Trivia: 60 Easy Questions for You

Christmas Trivia: 60 Easy Questions for You

Christmas Trivia Questions Photo
Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Oh happy day and merry Christmas!

Looking for the best Christmas trivia questions for your friends and family get-together this festive season?

Or just normal Christmas trivia questions to learn and know more about this lovely day of the year?

We have featured some top quality questions for you, your family and friends to learn from and be happy.

They range from simple short questions about Christmas for kids to complex and hard ones for adults.

Whatever your age is, we’ve got you covered in this edition of Christmas Trivia Questions.

A complete list of Christmas themed questions

1. Why We Celebrate Christmas

Trivia Question: Why do we celebrate Christmas?

Answer: In the Christian circle, Christmas is celebrated as the day when Jesus was born.

2. How Christmas Started

Trivia Question: How did the 25th of December acquire its Christmas name?

Answer: Christmas started in 336 as the mass on Christ’s day during the reign of the Roman emperor Constantine.

3. The First Christmas Celebration

Trivia Question: Which year was Christmas first celebrated?

Answer: December 336

The first Christmas was on 25th December 336. It was when Emperor Constantine made Christianity the official religion of the Roman Empire.

4. Hard Christmas Trivia Questions

Trivia Question: How many years passed by after Christ died for the first Christmas to be celebrated?

Answer: 336 years

Christmas was never celebrated openly until 336 when Christianity was recognized in the Roman Empire.

5. The Use of Xmas

Trivia Question: When was Xmas first used in place of the full word, Christmas?

Answer: In the mid 14th Century

The letter X was accepted as a representation of the word Christ. And, has been used as Xmas for hundred of years.

6. No Christmas Celebration

Trivia Question: Name the Christian denominations that recognize the birth of Christ but don’t celebrate Christmas?

Answer:  Members of the Churches of Christ, Quakers and Jehovah’s Witnesses

7. Where Jesus was Born

Trivia Question: In which town was baby Jesus born?

Answer: Bethlehem

Bethlehem was ruled by King Herod at the time of the birth of Jesus Christ.

8. King Herod of Judea

Trivia Question: Who was the King in Judea at the time when Jesus was born?

Answer: King Herod

Jesus was born in Bethlehem, Judea under king Herod.

9. Tried to Kill Baby Jesus

Trivia Question: Who is the King that tried to kill the baby Jesus?

Answer: King Herod

When King Herod heard the news of the birth of Christ, he decreed all male children of a specific age group killed. It was an attempt to kill Christ which never succeeded.

10. Santa’s Reindeers

Trivia Question: How many reindeers does Santa have?

Answer: 9 reindeers

Santa has nine reindeers: Dasher, Vixen, Dancer, Donner, Prancer, Comet, Blitzen, Rudolph and Cupid.

11. Saint Nicholas

Trivia Question: What is Santa’s full name?

Answer: Santa is Santa Klaus or Saint Nicholas. He is a legendary monk known for his love and selflessness. He also goes by the name Father Christmas in the English Channel, Sinterklaas in the Netherlands, and Kris Kringle.

12. Reindeer Names

Trivia Question: What are the names of Santa’s reindeers?

Answer: The nine Santa’s reindeer are Dasher, Vixen, Dancer, Donner, Prancer, Comet, Blitzen, Rudolph and Cupid.

13. Santa Clothes

Trivia Question: What color was Santa’s clothing before they became red?

Answer: The color tan

Tan is a color with resemblance to beige. It was the color of Santa’s clothes until Nast’s work depicted him as red and green.

14. Rudolf

Trivia Question: Who is Santa’s red-nosed reindeer?

Answer: Rudolph

He is the youngest of Santa’s nine reindeers and their leader.

15. The Grinch

Trivia Question: Who tried stealing Christmas in the movie Whoville?

Answer: The Grinch

The Grinch hated Christmas and never wanted the people of Whoville to celebrate it either.

16. The Three Wisemen

Trivia Question: How many wise men came to see baby Jesus?

Answer: Three Wisemen

Three Wisemen (also called magi or the three kings) came to see baby Jesus and brought him gifts of gold, frankincense and myrrh.

17. The Meaning of Magi

Trivia Question: The day Jesus was born, the Magi visited him to witness the birth of the savior. What does the word Magi mean?

Answer: The Magi means the wise men from the east.

18. Christmas Star

Trivia Question: The Wise-men who came to witness the birth of Christ were guided by a bright star that they only could see. True or False?

Answer: True

The three magi were guided by the Star of Bethlehem. It is also called Christmas Star.

19. Easy Christmas Trivia Questions

Trivia Question: Where was Jesus born?

Answer: Bethlehem in Judea

Jesus was born in the town of Bethlehem in Judea during the reign of King Herod.

20. Best Christmas Song

Trivia Question: What is the #1 Christmas song of all time?

Answer: White Christmas by Bing Crosby

White Christmas is the best selling Christmas song of all time. It was composed by Bing Crosby and has sold over 50 millions copies.

Trivia Question: Name five Christmas songs you know right now?

Answer: Name any five songs you remember as fast as you can. Lets see who remembers more Christmas songs.

Trivia Question: Name five Christmas movies you love the most?

Answer: Everyone has their own taste of Christmas movie. Name your very best Christmas movies of all time.

23. Jingle Bells

Trivia Question: Jingle Bells was not a Christmas song. True or False?

Answer: True

James Lord Pierpont wrote Jingle Bells as a Thanksgiving and not a Christmas song.

24. What is Boxing Day?

Trivia Question: The day after Christmas is the Boxing day. What is Boxing day?

Answer: The Boxing day after Christmas is the day for people to open their gift boxes. It has nothing to do with boxing fights.

25. Names of the Magi

Trivia Question: What are the names of the three wise men who witnessed the birth of Christ?

Answer: Balthasar, Gaspar and Melchior

The three magi, Balthasar, Gaspar and Melchior represented Ethiopia, India and Persia respectively.

26. Witnessing the Birth of Christ

Trivia Question: Where did the three Wise-men come from?

Answer: The three magi came from India, Persia and Africa.

27. The Guardian Angel

Trivia Question: What is the name of the guardian angel in George Bailey’s movie, “It’s a Wonderful Life”?

Answer: Clarence Odbody

28. All I Want for Christmas is You

Trivia Question: Which US superstar gave us the song, “All I Want for Christmas is You”?

Answer: Mariah Carey

The song All I Want for Christmas is You was released by Mariah Carey in 1994.

29. Best Christmas Gifts

Trivia Question: What are some of the best gifts to give out during Christmas?

Answer: A gift card, money, time together or an experiential gift.

30. The Father of Rudolf

Trivia Question: Who is the father of Rudolf, the red-nosed reindeer?

Answer: Donner

Donner is the husband of Mrs Donner and the father of Rudolf, the Red-Nosed Reindeer.

31. Banned Christmas Songs

Trivia Question: Which English leader banned the singing of Christmas songs for three years?

Answer: Oliver Cromwell

Oliver Cromwell banned Christmas songs and other religious traditions in what he termed as cleansing the country of evil.

32. Christmas in Boston

Trivia Question: Christmas was once illegal in the US. True or False?

Answer: False

Christmas was outlawed in Boston alone in 1659 by Puritans. The law was repealed 22 years later by a British governor.

33. American Christmas Celebration

Trivia Question: How many Americans do not celebrate Christmas?

Answer: According to Pew Research Centre, one in every ten Americans do not celebrate Christmas.

Trivia Question: Apart from red and green, name two other colors that are popular during Christmas?

Answer: White and gold

Red, white, gold and green feature heavily as Christmas colors.

35. Christmas Poems

Trivia Question: Name any two Christmas poems you know?

Answer:Little Tree” by E.E. Cummings; and “Christmas Bells” by Henry Wadsworth Longfellow.

36. I Saw Mommy Kissing Santa Claus Song

Trivia Question: Jimmy Boyd sang, “I Saw Mommy Kissing Santa Claus,” at the age of twelve. True or False?

Answer: True

The song “I Saw Mommy Kissing Santa Claus” was composed by Tommie Connor and sang by a 13 years old Jimmy Boyd.

37. Twelve Days of Christmas Song

Trivia Question: In the song, “Twelve Days of Christmas”, what did my love send me on the 12th day of Christmas?

Answer: Five gold rings

On the twelfth day of Christmas my true love gave to me

Twelve drummers drumming, eleven pipers piping

Ten lords a leaping, nine ladies dancing, eight maids a milking

Seven swans a swimming, six geese a laying, five gold rings

Four calling birds, three French hens

Two turtle doves and a partridge in a pear tree

Twelve Days of Christmas song

38. Good Christmas Movies

Trivia Question: Whose eyes were made of coal in the movie, “Frosty Snowman”?

Answer: Frosty, the Snowman

Frosty was a happy snow man with a cone pipe and button nose and two eyes made of coal.

39. Tricky Christmas Trivia Questions

Trivia Question: In which year was the Christmas Tree first used?

Answer: The year 1500

Germans started using Christmas trees back in the 16th century as part of their Christmas traditions.

40. The Three Wise Men Gifts

Trivia Question: Name the gifts that the three wise men brought to baby Jesus?

Answer: Gold, frankincense, and myrrh

The story of the three magi state that they brought Jesus gifts of gold, myrrh and frankincense.

41. The Christmas Tree

Trivia Question: Where did the Christmas tree tradition start?

Answer: Germany

Germany is credited for starting the Christmas tree tradition back in the 16th century.

42. Gifts for Santa

Trivia Question: What gifts does Santa accept from us, as he gives gifts to children who have been good?

Answer: A letter of gratitude

43. Where Did Mommy Kiss Santa?

Trivia Question: Where did mommy kiss Santa?

Answer: Under the mistletoe

In the Christmas song, “I Saw Mommy Kissing Santa Claus“, the boy walks downstairs to see his father dressed as Santa kiss the mother under the mistletoe.

44. Coca Cola

Trivia Question: Which soft drinks company has been using Santa as a flagship for its products and commercials?

Answer: Coca Cola

The soft drinks manufacturer Coca-Cola uses Santa Claus for advertisement during Christmas since 1920.

45. Father Christmas

Trivia Question: Which figure in the English Folklore became synonymous with Santa Claus?

Answer: Father Christmas

Unrelated to Santa Claus, Father Christmas was the personification of Christmas in British folklore. Today, he has been merged with Santa and the two can be used interchangeably.

46. Krampus

Trivia Question: In the Austrian and other European folklore, there is a figure, opposite of Santa who punishes children who have been behaving badly during Christmas as Santa rewards the well-behaved one. What is his name?

Answer: Krampus

The legend states that Krampus is a mythical half-demon half-goat creature. He is Santa’s companion who punished naughty children.

47. Saint Nicholas

Trivia Question: St. Nicholas, popularly known as Father Christmas was born in which country?

Answer: Turkey

The legend of the selfless monk, Saint Nicholas (Santa Claus) states that he was born in modern-day Turkey around 280 AD. He is remembered for his piety, kindness and selflessness.

48. Netherland’s Christmas

Trivia Question: What does the Dutch version of Santa Claus use to transport gifts to children?

Answer: A white-grey horse

The Dutch version of Santa Claus is Sinterklaas derived from Saint Nikolas. He travels with his white-grey horse delivering gifts to well-behaved children during Christmas.

49. Where the Grinch Lived

Trivia Question: Where did the Grinch live?

Answer: Mount Crumpit

The Grinch lived in a cave in Mount Crumpit, north of Whoville. He hated Christmas.

50. 179 Days of Christmas Carol

Trivia Question: What is the longest Christmas Carol ever recorded?

Answer: The 179 Days of Christmas

The 179 Days of Christmas is 9 hours long. It was recorded by a Canadian musician AJ Ing.

51. Christmas Carols

Trivia Question: All the songs sang during Christmas are best known by which name?

Answer: Christmas Carols

Carols are songs, tunes or melodies that are sung or played during Christmas.

52. Christmas Carol Tunes

Trivia Question: Which Christmas carol has no words?

Answer: Christmas Carols by Kenny G

Kenny G has composed a number of hit songs, including new and unique carols that are instrumental and have no words.

There you have your Christmas trivia questions. I hope you’ve enjoyed.

More Trivia Questions for You:

Best trivia questions with answers

Halloween trivia questions 

Harry Potter trivia questions 

Bible trivia questions 

Valentine’s Day trivia questions  

Music trivia questions 

Sports trivia questions 

Movies trivia questions 

Christmas Trivia Questions

The Smartbackyard