60 Best Valentine’s Day Trivia Questions for You

60 Best Valentine’s Day Trivia Questions for You

Valentine's Day Trivia Questions Photo
Photo by Thiều Hoàng Phước from Pexels

Looking for the best Valentine’s Day Trivia Questions? You’ve come to the right place.

This article features unique and some of the best questions for you on this important day of the year.

You will get to learn a lot about Valentine’s Day and demystify some ages-old facts along the way.

Let’s get started.

Valentine’s Day Trivia Questions for Your Zoom

1. What is Valentine’s Day?

Trivia Question: What is Valentine’s day?

Answer: Valentine’s Day is a day when people express their love for each other in form of gifts and spending time together.

2. Valentine’s Day Festivals

Trivia Question: Which ancient Roman festival is Valentine’s Day believed to have evolved from?

Answer: The Roman festival of Lupercalia

The ancient festival of Lupercalia was a sexually-charged celebration dotted with random matchmaking for singles in hope of warding of infertility and evil spirits.

3. Rose Flower

Trivia Question: What kind of flower symbolizes love?

Answer: Roses

Other flowers like lilies and daisies can also be used to express love.

4. The Day of Love

Trivia Question: Why is St. Valentine’s Day associated with love?

Answer: St. Valentine to whom the day is named in memory of, secretly wedded couples in defiance to the Roman emperor decree.

5. History of Valentine’s Day

Trivia Question: According to History, for what reason was St. Valentine put to death?

Answer: St Valentine secretly married off couples; against the emperor’s decree saving them from conscription into the military for to war.

6. Valentine’s Day Gifts

Trivia Question: Apart from the roses, name other popular gifts on Valentine’s Day?

Answer: Cards, chocolates and wines

7. The Champagne

Trivia Question: Who invented Champagne?

Answer: Dom Pérignon

Dom Pérignon is a monk credited with inventing the method for making top-quality champagne in 1668. He was from the Champagne region of France.

8. Valentine’s Day celebrations

Trivia Question: When was the first official Valentine’s Day celebration?

Answer: 496

The first Valentine’s Day celebrations were held in the year 496 in the ancient Roman empire.

9. Valentine’s Day Cards

Trivia Question: In the old days, it was considered bad luck to append a signature of a Valentine’s Day card. True or False?

Answer: True

To this day, most Valentine’s Day cards go without signature.

10. Easy Valentine’s Day Trivia Questions

Trivia Question: What sign has come to be associated with Valentine’s Day?

Answer: The heart

11. Why Cupid is the Symbol of Valentine’s Day

Trivia Question: Why is Cupid associated with Valentine’s Day?

Answer: Cupid is the son of Venus (also called Aphrodite), the goddess of love, sex, beauty, and fertility. Cupid is his mother’s messenger who makes people fall in love.

12. History of Cupid

Trivia Question: Who are Cupid’s parents?

Answer: Venus (Aphrodite) and Mars

Cupid is the son of the goddess Venus who goes by the other name of Aphrodite and the god Mars.

13. The Red Roses

Trivia Question: How did the red rose become a symbol of love?

Answer: According to ancient mythology, red roses were the creation of Venus, the goddess of love. It is believed that Venus’s true lover Adonis’s blood created the red roses watered by Venus’s tears.

14. Valentine’s Day Spending

Trivia Question: Women spending is double men spending during Valentine’s. True or False?

Answer: False

Research shows Valentine’s Day spending among men in the US is twice that of women.

15. Colors of Love

Trivia Question: Apart from red, what other colors are used to represent love?

Answer: Pink, Blue, Yellow and Purple

Red is however the color of love. It symbolizes deep love and affection across all cultures.

16. Heart as a Symbol of Love and Affection

Trivia Question: Why is the heart used to symbolize love and affection?

Answer: In ancient times, people believed love and all other feelings come from the heart and not the brain.

17. Cupid’s Bow and Arrow

Trivia Question: Why does Cupid have a bow and arrow?

Answer: According to the mythology, Cupid was a warrior of love. He carried his bow and an arrow and used them to shoot love feelings and emotions into people’s hearts.

18. Experiential Gifts

Trivia Question: Experiential gifts like tickets to concerts and vacations build a better love bond between two people than physical gifts like chocolates and Champagne. True or False?

Answer: True

Research shows experiential gifts are more memorable and result in longer-lasting happiness than material gifts.

19. The Meaning of XOXO

Trivia Question: What does XOXO stand for?

Answer: XOXO is an expression of love and affection. It stands for hugs and kisses.

20. Shakespear Plays About Valentine’s Day

Trivia Question: In which Shakespear plays does he mention Valentine’s Day?

Answer: A Midsummer Night’s Dream and Hamlet

“To-morrow is Saint Valentine’s day,

All in the morning bedtime,

And I a maid at your window,

To be your Valentine”

Shakespeare

21. Love Apple

Trivia Question: Which fruit is also called love apple?

Answer: Tomato

The French call tomato “pomme d’amour” or Love Apple. It is believed to have some Venusian powers.

22. Cupid Falling in Love

Trivia Question: Who did Cupid fall in love with?

Answer: Psyche

Jealous of Psyche’s beauty, Venus instructed her son to make her fall in love with a monster. Cupid ended up falling in love with Psyche after seeing how beautiful she was.

23. Finding Your Prince

Trivia Question: What do you need to kiss before you find your prince?

Answer: Frogs

24. Fun Valentine’s Day Trivia Questions

Trivia Question: How many frogs do you need to kiss before you find your prince?

Answer: 22 frogs

It is a common belief that an average woman will kiss 22 frogs before finding her true prince.

25. Love is Blind

Trivia Question: Why is cupid sometimes blindfolded?

Answer: To show us that sometimes, love is blind.

Cupid changed was sometimes indecisive. He changed his feelings quite often when it came to matters love.

26. Romeo and Juliet

Trivia Question: In which city was the play, Romeo and Juliet set?

Answer: Verona, Italy

Shakespeare’s play, Romeo and Juliet is set in city of Verona, Italy.

27. Valentine’s Day Destination

Trivia Question: What is the number one Valentine’s Day destination in the world?

Answer: The city of Paris, France

28. Speed Dating

Trivia Question: When did the speed dating concept become mainstream?

Answer: The year 1999

Speeding dating started in 1999 among the Jewish community in Los Angeles. It was a concept by Rabbi Yaacov Deyo to help Jewish singles to find mates and date partners.

29. Dating Apps

Trivia Question: What is the most popular dating app today?

Answer: Tinder

Tinder has close to 8 million active users making it the most popular dating app in the market. It is followed by Bumble and Plenty of Fish (POF).

30. Hard Valentine’s Day Trivia Questions

Trivia Question: When are babies conceived during Valentine’s Day born?

Answer: 14th February

Babies conceived during Valentine’s week are born mid February.

31. Aquarius Personality

Trivia Question: What does it mean to be born on Valentine’s Day?

Answer: Born on Valentine’s Day makes you an Aquarius person. Aquarius people have a charming, romantic and impulsive personalities.

32. Marriage Proposals

Trivia Question: How many marriage proposals are made during Valentines’ Day?

Answer: 220,000

An average of 10% of the annual marriage proposals is made on Valentine’s Day alone. This percentage translates to around 220,000 marriage proposals around the world.

33. Everlasting Love

Trivia Question: Why is the almond tree considered a symbol of everlasting love?

Answer: According to the Greek mythology, the almond bloom is a symbol of eternal true love that never dies.

34. Conversation Hearts

Trivia Question: When did Conversation Hearts start?

Answer: 1847

Conversation Hearts was invented in 1847 by a Boston pharmacist by the name Oliver Chase.

35. Valentine’s Day Messages

Trivia Question: What are the most common phrases used during Valentine’s Day?

Answer: I love you

Valentine’s Day is the day of love and the phrase “I love you” is the most common one on this day.

36. Who is Psyche?

Trivia Question: Who is Psyche?

Answer: Psyche is a very beautiful mortal who became Cupid’s wife and lover. She is symbolized by butterfly wings.

37. Expensive Valentine’s Day Gifts

Trivia Question: What is the most expensive Valentine’s Day gift?

Answer: The most expensive gift in the world is the one you can afford. It is not how much it costs but how memorable the gift is, is what makes it priceless.

38. Meaning of White Roses

Trivia Question: What does it mean when you receive white roses on a Valentine’s Day?

Answer: White roses carry the meaning of purity, innocence and chastity.

39. Apology Flowers

Trivia Question: What type of flowers are sent on Valentine’s day to apology “I am sorry”?

Answer: Purple Hyacinth or lilies

40. Goodbye Flowers

Trivia Question: What flowers mean, “Goodbye” when sent to someone during Valentine’s day?

Answer: Black roses

Black roses is a symbol of the end; a goodbye. In some parts of the world, Chrysanthemum or white stargazer lily is used in place of a black rose.

41. When to Send a Daisy

Trivia Question: What flower gift would you send to someone you met for the first time and are excited to know more about them?

Answer: Daisy

Daisy symbolizes excitement. When sent to someone, it carries the meaning that you are excited to meet someone and hope for a better future together.

42. Wedding Flowers

Trivia Question: What does a mix of red and white roses typical of modern weddings mean?

Answer: Unity

A mix of red and white roses can be used to symbolize unity. They are common in wedding ceremonies.

43. The Black Roses

Trivia Question: Black roses mean death: True or False?

Answer: Death, the end and beginning of new

Black roses are mostly used in funerals. They can also be used in relationships sense to portray deep remorse. That is; the death of the past and the beginning of a new chapter in the relationship.

44. Purple Flowers Bouquet

Trivia Question: What is the meaning behind purple flowers if sent to a loved one?

Answer: Class, charm, royalty, elegance

Purple flowers sends an message of a strong romantic impression with a dot of charm, elegance, class and royalty.

45. Flowers Gift

Trivia Question: What meaning does it portray when you received blue roses?

Answer: Mystery, the impossible, the unattainable

Blue roses when sent to someone carry the meaning, “you are a mystery yet to be solved; extraordinary, lovely and unique.”

They stand for mysterious, hard to get, impossible. Something you only can wish for.

46. The Meaning of Yellow Roses

Trivia Question: What rose color carry the meaning of jealousy and infidelity?

Answer: The yellow roses

Yellow roses when sent as a gift carried the meaning of jealousy or infidelity.

Lately, they are used to show joy, warm friendship and care and less about jealousness.

47. Valentine’s Day with Your Pet

Trivia Question: What receives more love than human beings on Valentine’s Day according to the latest reports and studies?

Answer: Pets

Pets that receive the most attention on the Valentine’s day are cats and dogs.

48. Celebrating Valentine’s Day with Your Pet

Trivia Question: Which pet gets the most attention during Valentine’s Day around the world today?

Answer: Cats and Dogs

There is a burgeoning trend lately where people who are still single prefer spoiling their pets with treats and gifts on a Valentine day.

49. Indoors Valentines

Trivia Question: Do most people celebrate their Valentine’s Day indoors or outdoors?

Answer: Outdoors

More people celebrate their Valentine’s day outdoors.

50. City of Love and Romance

Trivia Question: Which country and city is considered a city of love in the world?

Answer: Paris, France

51. Reds and White Roses

Trivia Question: What does a dozen red roses and one white rose mean?

Answer: A gift of 11 red roses with one white rose is a symbol of love that is pure, dotted with unique qualities the person who receives them has.

There you have amazing facts and Valentine’s Day Trivia Questions. I hope you learned a thing or two about this day of Love.

More Trivia Questions for You:

Best trivia questions with answers  

Music trivia questions 

Sports trivia questions 

Movies trivia questions

Bar trivia questions 

Pop-culture trivia questions

Football trivia questions 

History trivia questions 

Valentine’s Day Trivia Questions

The Smartbackyard