100 Interesting Food Trivia Questions and Answers for You

100 Interesting Food Trivia Questions and Answers for You

Food Trivia Questions
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Holding a trivia night? And, you are looking for the best food trivia questions for your food-loving friends? Or a few trivia questions to add to your variety?

You should consider this set of food trivia questions. They contain some of the best food questions for you from a wide variety of cultures around the world.

So, how much do you know about the world of food?

Let’s find out.

Questions about food and drinks (with answers)

1. Cheesecake Origins

Trivia Question: In which country did the Cheesecake originate?

Answer: Greece

2. Staple Foods

Trivia Question: What is the staple native food for the majority of the South American people?

Answer: Potatoes

3. The Devil’s Handiwork

Trivia Question: Which food did medieval Europe believe to be devils’ handiwork?

Answer: Potatoes

4. Famous Foods in the World

Trivia Question: What is the widely eaten food in the world today?

Answer: Rice, maize and wheat

Rice is the most popular among the three.

Trivia Question: What is the most popular food in the world today?

Answer: Pizza

Every corner of this planet enjoys Pizza especially in urban areas.

6. Most Consumed Meat

Trivia Question: Which type of meat is consumed the most globally?

Answer: Pork

If China is to be excluded, chicken becomes the most consumed type of meat globally.

7. Hard Food Trivia Questions I

Trivia Question: Green cooked banana is a fruit: True or False?

Answer: False

Unripe bananas provide more starch and less vitamins.

8. Fruits and Vegetables

Trivia Question: What is the most common fruit that doubles up as a vegetable?

Answer: Tomatoes

Tomatoes can be eaten raw as a fruit or in a dish as a vegetable.

9. Healthy Foods

Trivia Question: What is the widely consumed ready food that never goes bad?

Answer: Honey

Honey never goes bad. It is in itself a preservative.

10. Food Labeling, Halal Mark

Trivia Question: What does the label Halal in food mean?

Answer: Halal means permitted or lawful

Halal foods are all foods that are permissible by Islamic laws and their preparation aligns with laws governing food handling.

11. Sparkling Wines

Trivia Question: What makes water or wine to be labeled sparkling?

Answer: Sparkling wines are wines with a higher level of carbon dioxide that makes them fizzy with bubbles.

12. US National Drink

Trivia Question: What is the national drink for the US?

Answer: Bourbon whiskey

13. Sushi Ingredients

Trivia Question: What is the main ingredient in Sushi?

Answer: Raw fish and rice

14. Margarita Cocktail

Trivia Question: Margarita is a cocktail made of lime juice, orange, and tequila. True or False?

Answer: True

15. Eating Live Animals

Trivia Question: Which animals are eaten alive as food?

Answer: Chilled ants, wormy cheese, sea urchins, breathing fish, termites.

All these animals are more delicious while they are still alive and crawling than dead.

16. Italian Dessert

Trivia Question: Affogato is an Italian dessert consisting of Ice cream and coffee. True or False?

Answer: True

Affogato is native to southern region of Italy.

17. Home of Pizza

Trivia Question: From which Italian city did Pizza originate?

Answer: The city of Naples

Pizza was first prepared in the city of Naples by a baker by the name Raffaele Esposito. The city to this has its own unique signature pizza, Pizza Napoletana.

18. Famous Ice Cream Flavors

Trivia Question: What is the most preferred ice cream flavor in the US?

Answer: Vanilla

Vanilla flavor is still the most favorite ice cream flavor not only in the US and EU but across the world.

19. Food Trivia Questions II

Trivia Question: In which country is maize meal a staple food?

Answer: Most African countries

Majority of the countries in Africa have maize meal as their staple food.

20. Turkish Dishes

Trivia Question: Baklava is a type of food originating from which country?

Answer: Turkey

It was first prepared at the height of the Ottoman empire.

21. Italian Pizza

Trivia Question: Margherita is an Italian Pizza laced with tomato sauce and Mozzarella. True or False?

Answer: True

Unlike margarita drink, Margherita is a type of pizza only found in Italy.

22. Pizza Toppings

Trivia Question: What is the most popular pizza toppings in the US?

Answer: Pepperoni

Mushrooms come in second.

23. Pizza Toppings in UK

Trivia Question: What is the most popular pizza toppings in the UK?

Answer: Pepperoni

Four cheese come in second.

24. Unique Culinary Art

Trivia Question: What is the act of serving food in flames?

Answer: Flambe

Flambe is achieved by adding alcohol to food and lighting it up before serving.

25. Vodka Definition

Trivia Question: What does the name Vodka translate to in English?

Answer: Little water

Vodka when translated to English carries the meaning of demeaned water which translates to something like “little water”.

26. Food Delivery

Trivia Question: What is the most ordered food online in the world?

Answer: Chicken

More than half of all online food ordered (dial a delivery) in the world contain chicken or chicken ingredients.

Pizza comes in second.

27. A National Drink

Trivia Question: Lion’s milk is the national drink for which country?

Answer: Turkey

Raki or lion’s milk is an alcoholic drink in the spirits category and the national drink of Turkey.

28. Serving Sushi

Trivia Question: Traditionally, the Japanese wrapped Sushi using Seaweed. True or False?

Answer: True

29. Measuring Spicy Food

Trivia Question: What is the name of the scale chefs use to measure the spiciness heat of pepper?

Answer: Scoville scale

Scoville scale measures spiciness or hotness of pepper and allocates hotness degree according to Scoville Heat Units (SHUs).

30. Best Tea and Coffee

Trivia Question: What is the most popular drink between coffee and tea?

Answer: Tea

In as much as most Americans drink coffee and their influence across the world, tea is still the most popular non-alcoholic drink in the world, after water.

It is notable in other countries that coffee drinkers still take tea as their base drink and coffee as a top up during working times.

31. Best Wines and Beers

Trivia Question: What is the most preferred drink between wines and beer?

Answer: Beer

Beer is most ordered alcoholic drink in the world.

32. Expensive Coffee

Trivia Question: The most expensive coffee is from rat’s poop. True or False?

Answer: True

Kopi luwak is the most expensive coffee in the world. It is made from coffee beans retrieved from civet’s feces.

The digestive enzymes in civets improve the bean’s taste and aroma making them stronger and better.

33. Unique Food Names

Trivia Question: What is the single longest food name in the world?

Answer: Lopado­temacho­selacho­galeo­kranio­leipsano­drim­hypo­trimmato­silphio­karabo­melito­katakechy­meno­kichl­epi­kossypho­phatto­perister­alektryon­opte­kephallio­kigklo­peleio­lagoio­siraio­baphe­tragano­pterygon

This is a fictional dish in Aristophanes comedy. It is believed to be a dish made of dainties, fish and sauce.

34. Challenging Food Trivia Questions III

Trivia Question: What are the three English name food that starts with the letter X?

Answer: Xavier steak, Xocolatl, Xylocarp cakes

Most of the foods starting with the letter X are not native. Their origin is mostly are Asian.

35. Savory and Sweet Food

Trivia Question: The sweetest food substance in the world is a protein in nature and not a carbohydrate. True or False?

Answer: True

Thaumatin is a protein and is 100 times sweeter than glucose and sucrose.

36. Mince Pie Ingredients

Trivia Question: What is the main ingredient of mince pie?

Answer: Dried fruits

Mince pie is made mainly of dried dates or fruits mixed with meat and other spices.

37. Strange Foods

Trivia Question: What are the weirdest foods you’ve heard people eat around the world?

Answer: The answers depends with you. Please, let us know your answer in the comments below or our social media handle.

Trivia Question: Beer is the third most popular drink globally, after which drinks?

Answer: Tea

In hierarchy of the most popular drinks in the world are water, tea and beer.

39. Groundnuts Nutrition

Trivia Question: Groundnuts are popularly known by what name?

Answer: Peanut

40. The Story of Apples

Trivia Question: Which fruit inspired Isaac Newton to think about the laws of gravity?

Answer: An apple

It is from a falling apple that Isaac Newton got the idea of the working of the force of gravity.

41. Organic Food

Trivia Question: What does it mean when food is labeled organic?

Answer: Organic food is any food grown naturally in the environment without additives like fertilizers, pesticides or any other chemicals.

All the nutrients are derived from the soil in which the crop grows and not artificial fertilizers.

42. Food Allergy

Trivia Question: Which food is known to cause the most allergies among children?

Answer: Milk

Unfortunately, the proteins in milk triggers an immune response which identifies it as a threat causing allergic reaction.

Body reactions varies from mild reactions to severe ones that demand hospitalization and can cause death.

43. Poisonous Food

Trivia Question: Which food is poisonous and can kill if eaten when not mature?

Answer: Cassava

Young cassava is poisonous when eaten and can cause death.

44. Egg Omelette

Trivia Question: How many people’s omelette can an Ostrich egg make?

Answer: 15 people

A single ostrich egg can make omelette enough for 15 people.

Trivia Question: What does the restaurant A&W stand for?

Answer: Allen ad Wright

Allen and Wright are the first name of the founders of the franchise.

46. Street Food Culture

Trivia Question: Which country is best known for its vibrant street food culture?

Answer: Bangkok Thailand

Bangkok is the undisputed world leader when it comes its vibrant street food culture.

47. Chicken Tikka Masala

Trivia Question: What dish has Indian origin but is the national dish of England?

Answer: Chicken Tikka masala

48. Sweet Tasting Fruits

Trivia Question: Which US state is well known for its sweet-tasting peaches?

Answer: The state of Georgia

Georgia has the sweetest peaches among all peach growing states in the whole of the US.

49. Odd Food Names

Trivia Question: What are some odd food names?

Answer: Sweetbreads

Sweetbread is neither sweet nor does it have any bread in it.

Sweetbread is meat from pancreas of a young animal.

50. Avocado Health Benefits

Trivia Question: Which food can be eaten or used directly on our bodies and still achieve the same impact?

Answer: Avocado

Eaten or smeared on our skin, the impact is the same; it helps make our skin more beautiful.

There you have a complete list of food trivia questions. I hope you enjoyed.

Watch this fun food trivia video

fun food trivia questions

Similar Trivia Questions for You:

Best trivia questions with answers 

General knowledge trivia questions 

Trivia questions bout animals

Geography trivia questions 

Easy trivia questions

Random trivia questions

Funny trivia questions

Hard trivia questions

Food Trivia Questions

The Smartbackyard