100 Easy Music Trivia Questions and Answers that are Fun

100 Easy Music Trivia Questions and Answers that are Fun

Music Trivia Questions Photo
Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Your favorite song? Hit-makers? Or, a song you cannot get enough of?

How much do you know about music and your favorite musicians?

In this article, we cover some of the best music trivia questions for you to polish your knowledge of music and the music world, alone or with your friends.

Do you want to know the highest-grossing music of all time? Or perhaps the oldest musical instrument that is still in use today? And maybe the real names of your famous music celebrities?

Well, lets dive in.

Easy Music Trivia Questions and Answers

1. “I Kissed a Girl”

Trivia Questions: Which musician became famous for the hit song “I Kissed a Girl”?

Answer: Katy Perry

2. Violin Strings

Trivia Questions: How many strings are there in a standard Violin?

Answer: Four

3. Bruno Mars

Trivia Questions: Which musician has his real name as Peter Gene Hernandez?

Answer: Bruno Mars

4. Call me Maybe Song

Trivia Questions: The 2012 global hit song “Call Me Maybe” was sung by a musician from which country?

Answer: Carly Rae, Canadian

5. Ed Sheeran Albums

Trivia Questions: Ed Sheeran music albums are named after mathematical symbols. Which of these symbols is not one of them: + – × ÷?

Answer: The symbol (-)

6. Complete the Lyrics

Trivia Question: Finish the lyrics: To the left, to the left

Answer:

Everything you own in the box to the left

In the closet that’s my stuff, yes

If I bought it please don’t touch

Beyonce

7. The US National Anthem

Trivia Question: Who composed the US national anthem?

Answer: Francis Scott Key

Francis Scott Key composed the lyrics of the national anthem. Its melody was sang by John Stafford Smith.

8. The Shortest Song on Record

Trivia Question: What is the shortest song ever recorded in modern history?

Answer: You Suffer

It is a song by Napalm Death. You suffer is 1.316 seconds long and it is still the shortest song ever recorded according to the Guinness Book or Records.

9. The Longest Song Ever

Trivia Question: What is the longest song to have ever been recorded in modern history?

Answer: The Rise and Fall of Bossanova

It was recorded by Michael and Kelly Bostwick back in 2016. The Rise and fall of Bossanova is 13 hours 23 minutes 32 seconds long.

10. Largest Rock Band

Trivia Question: Which band had the highest number of members?

Answer: P-Funk

Also known by the name Parliament Funkadelic. The band has had a total of 189 members in it.

11. The Swedish House Mafia Band

Trivia Question: The Swedish House Mafia is a band from Sweden: True or False?

Answer: True

12. Gotye Hit Songs

Trivia Question: Which hit song is the Aussie star Gotye best know for?

Answer: Somebody that I used to Know

13. Righteous Side of Hell

Trivia Question: Which rock band sang about “Wrong Side of Heaven and Righteous Side of Hell”?

Answer: Five Finger Death Punch

14. Music Records Sold

Trivia Question: Which Austrian musician outsold Beyonce, Adele, and Drake in the number of CDs sold in 2016?

Answer: Wolfgang Amadeus Mozzart

15. Feeling Nothing Towards Music

Trivia Question: Some people feel nothing towards music: True or False?

Answer: True

Some people have no feelings at all towards music!

16. Largest Music Concert

Trivia Question: Which is the largest music concert on record?

Answer: Modena Park Concert (2017) by Vasco Rossi is the largest ticketed concert in the world’s music history with 225,000 people in attendance.

While the largest free concert was the 850th Anniversary of Moscow (1997) where Jean-Michel Jarre was the lead artist with a record attendance of 3.5 million people.

17. Metal Rock Band Country

Trivia Question: Which country has the highest concentration of metal rock bands?

Answer: Finland

The country has 56.7 bands for every 1000 people.

18. The Jingle Bells

Trivia Question: What was the Jingle Bells song initially called?

Answer: The One Horse Open Sleigh

19. Oldest Musical Instrument

Trivia Question: What is the oldest musical instrument in use to this day?

Answer: Flutes

20. The Best Rapper in the World

Trivia Question: Which rapper holds the world record for the most words per minute?

Answer: Eminem and Nicki Minaj

Eminem holds the record with 7.5 words per second and Nicki Minaj 6.5 words per second according to Guinness World Records.

21. Shaved Head Photo

Trivia Question: Which female musician’s shaved head photo sold for $500,000 back in 2007?

Answer: Britney Spears

22. Brian Jones’ Rolling Stones

Trivia Question: What is the name of the band founded by Brian Jones?

Answer: Rolling Stones

23. Female Hip-hop Rap Star

Trivia Question: Which hip-hop rap star artist has real names as Onika Miraj?

Answer: Nicki Minaj

24. Who is Stafani Germanotta?

Trivia Question: Stafani Germanotta is the real name for which music superstar?

Answer: Lady Gaga

Lady Gaga is her stage name.

25. Most Valuable Music Band

Trivia Question: Which band is so important to their country’s economy in that it cannot be allowed to fall?

Answer: BTS

Forbes reported that the band BTS contributed $4.7 billion to the South Korean GDP in a single year.

26. Most Number One Hits in the Billboard

Trivia Question: Which musician has had the most number-one hits in The Billboard ranking?

Answer: The Beatles, 20

27. Longest Running Song in the Billboard

Trivia Question: What is the longest-running song on the Billboard?

Answer: Old Town Road by Billy Ray Cyrus; 17 consecutive weeks.

28. Music Trivia Lyrics

Trivia Question: “I am too good to you. I am way too good to you,” are lyrics from a hit song by which hip hop superstar?

Answer: Drake

29. Who are the BTS?

Trivia Question: K-pop took the international music scene by storm back in 2010 with their signature band BTS. What does BTS stand for?

Answer: Bulletproof Boy Scouts. It’s a Korean translation.

30. Mannequin Challenge

Trivia Question: When Mannequin Challenge was trending back in 2016, which song accompanied it?

Answer: Black Beatles song by Rae Sremmurd

31. 50 Shades of Grey Soundtrack

Trivia Question: Which musician has most of his songs featured in the X-rated movies like, “The 50 Shades of Grey”?

Answer: The Weeknd

32. Cardi B Song Lyrics

Trivia Question: Which of the Cardi B song has these lyrics, “You in the club just to party. I’m there, I get paid a fee”?

Answer: Bodak Yellow

33. BTS Band Members

Trivia Question: How many members make up the megaband BTS?

Answer: Seven Members

34. Deported and Banned for Life

Trivia Question: What is the name of the musician who was deported and banned from entering Japan because of possessing [email protected]?

Answer: Paul McCartney

35. Rock and Roll Hall of Fame

Trivia Question: The Rock and Roll Hall of Fame is found in which US state?

Answer: Ohio, Cleveland

36. Easy Music Trivia II

Trivia Question: Who is the rapper in Usher’s hit song, “Yeah”?

Answer: Ludacris

37. Movies Acting Musicians

Trivia Question: Which musicians have had successful careers in the movie industry?

Answer: Will Smith, Rihanna, Justin Timberlake, Jennifer Lopez

38. The Material Girl

Trivia Question: ‘The material girl’ is a name associated with which music superstar?

Answer: Madonna

39. Easy Music Trivia III

Trivia Question: Which hip-hop musician has her real name as Robyn Fenty?

Answer: Rihanna

40. Hard Music Trivia I

Trivia Question: Which pop musician has her real name as Belcalis Marlenis Almánzar?

Answer: Cardi B

Cardi B is the stage name for the music superstar Belcalis Marlenis Almánzar.

41. The Rise to Fame

Trivia Question: Cardi B rose to fame back in 2015 when she first appeared on which TV show?

Answer: Love and Hip Hop, New York

42. Ed Sheeran’s Hit Song

Trivia Question: Who did a duet with Ed Sheeran on his hit song, “Perfect Duet”?

Answer: Beyonce

43. Easy Music Trivia IV

Trivia Question: Who sang the international hit song, Miss Independent?

Answer: Ne-Yo

44. Romantic Lyrics

Trivia Question: Which DJ-Musician is known for the most romantic lines at the start of every song he is featured in?

Answer: DJ Khaled

45. Music Trivia Question

Trivia Question: Which two musicians won the Nobel Peace Prize?

Answer: Bob Dylan (2016) and Rabindranath Tagore (1913)

46. Shakira’s Home Country

Trivia Question: Which country does Shakira come from?

Answer: Colombia

47. Hip Hop Superstar Tattoos

Trivia Question: Which popular hip hop superstar has a tattoo of Jesus on one of his eyes?

Answer: Lil Wayne

48. Marvin Gaye

Trivia Question: What is the name of the artist featured in Charlie Puth’s song, “Marvin Gaye”?

Answer: Meghan Trainor

49. Backstreet Boys Founders

Trivia Question: Who are the founding members of the group Backstreet Boys?

Answer: Nick Carter, Howie Dorough, AJ McLean, Brian Littrell and Kevin Richardson

50. The First RAP Music

Trivia Question: In which year was the first rap music recorded?

Answer: 1979

It the song Personality Jock by King Tim III. It was released almost the same time as Sugarhill Gang’s song called Rapper’s Delight from where the name rap originated from.

There you have your music trivia questions. I hope you enjoyed.

Watch this video and guess what song is played in the background

music trivia questions challenge

More Trivia Questions for You:

Best trivia questions with answers 

Sports trivia questions 

Movies trivia questions

Bar trivia questions 

Pop-culture trivia questions

Football trivia questions 

History trivia questions 

Science trivia questions 

Music Trivia Questions

The Smartbackyard