35+ Fairly Hard Riddles with Simple Answers

Hard riddles lady thinking

Who doesn’t love a pastime ways to exercise their brain?

Like every other part of the human body, exercising your brain builds and grows it and lack of quality exercise results in it growing smaller and smaller as years pass by.

Who would love a smaller brain?

And as such, solving hard riddles and brain teasers is one of the best tried and tested ways to exercise your brain since the times of our ancestors.

With hard riddles, you have to apply wit, logic, wisdom and analytical thinking to crack the trick hidden in every riddle if you have to arrive at the right answer.

In this article, we have come up with a mix of very hard and fairly hard riddles that are suitable for both kids and adults.

If you are looking for crazy fun ways to spend your evenings with your family without spending a dollar, these hard riddles are worth your time.

Fairly difficult riddles for genius like you

1. One Letter Inside

Riddle: I start with the letter E and end with the letter E. In me, you will find only one letter. What am I?

Answer: An envelope

2. The Riddle of Mr. Edo’s Family

Riddle: Mr. Edo and Mrs. Lorena have four sons. Each of the sons has a little sister. How many people make up this family?

Answer: Only seven

3. Hard Riddles for Adults I

Riddle: How likely are you to drop a raw egg on a tiled floor and not break it?

Answer: Very certain. Eggs don’t break tiled floors

4. An Electric Train

Riddle: An electric train moves eastwards at 100mph and at the same time, an easterly wind blows westwards at half the speed. Which direction will the smoke go?

Answer: None. Electric trains have no smoke

5. What is it Riddle

Riddle: Poor people have plenty of it. Rich people need it. If you decide to eat and drink it, you will die. What is it?

Answer: Nothing

6. Family Relationships

Riddle: If A is B’s brother and C is A’s cousin. C has a son called D. How is D related to A?

Answer: D will call A uncle/aunt

7. Lunch for Three

Riddle: If two mothers and two daughters order launch enough for three people and each got one, how did they make sure everyone got one?

Answer: They were only 3 people.

8. The Fish Bait

Riddle: If you decide to eat me, the one who sent me will eat you. What am I?

Answer: A fish bait

9. The Kangaroo

Riddle: What always jumps when it walks and stands upright when it is sitting?

Answer: A kangaroo

10. I Shave Every Day

Riddle: I shave every single day but my hair and beard stay the same. Who am I?

Answer: A barber

11. The Hospital in Mane

Riddle: In a hospital in Mane, three doctors identified Mike as their brother but Mike says he has no brother. Who is laying between them?

Answer: No one is lying. Mike happens to have three sisters

12. The English Dictionary

Riddle: In my world, you will find a rarity where today comes before yesterday. What am I?

Answer: A dictionary

13. Hard Riddles About Life

Riddle: The maker doesn’t need it. The buyer will not use it. The user doesn’t even know it. Who am I?

Answer: A coffin

14. What is the Question?

Riddle: The answer I give is yes but I mean no. What question I am answering?

Answer: Do you mind?

15. What am I?

Riddle: It can hurt very badly. It can poison your heart and mind without touching you. It carries the truth and lies in it. What am I?

Answer: Words

16. Hard Riddles for You VI

Riddle: What is correct: 19 plus 3 is 21 or 19 plus 3 are 21?

Answer: Both answers are wrong

17. Cities With No People

Riddle: In my hood, you will find cities with no people, rivers with no fish and roads with no cars. Who am I?

Answer: A map

18. Easy What am I Riddle

Riddle: The more you take of me, the more you leave behind. What am I?

Answer: The fingerprints

19. Which Word Am I?

Riddle: I am a word that carries the same meaning as “accepted”, remove the first letter from me and I become the nature of human materialism and cupidity. Which word am I?

Answer: Agreed

20. Seen in the Middle of March and April

Riddle: What can only be seen in the middle of the month of March and April and never at the beginning or end?

Answer: The letter R

21. A Luxury Yacht

Riddle: A luxury yacht sails in the Mediterranean with 25 people on board. It suddenly got struck by a missile and not a single person died. However, twenty people were found dead on the upper deck. How comes?

Answer: Single people survived and the dead were couples on the upper deck

22. The Bookkeeper

Riddle: What is the only English word with three consecutive double letters in it?

Answer: Bookkeeper

23. Hard Riddles for Teenagers II

Riddle: Turn me upside down, I am the same. Turn me on my side and I am everything. Cut me into equal halves and I am nothing. What am I?

Answer: The number 8

24. Inappropriate Three Times

Riddle: Once, I am either 10 or 24. Twice I am 20. Three times, I can be inappropriate. What am I?

Answer: The letter X

25. Robbed, I Grow

Riddle: I only grow bigger and bigger every time you take away from me. What am I?

Answer: A hole

26. Runs and Never Walks

Riddle: What runs but has never walked, has a mouth but never speaks a word has a bed but never sleeps?

Answer: A river

27. The End of Time

Riddle: You will always find me from the start of eternity to the end of time and space; from the beginning of every end and the end of every place. What am I?

Answer: The letter E

28. What Word am I?

Riddle: I am a word with plenty in me. Remove the last letter and we will remain twelve. What word am I?

Answer: Dozens

29. A Bucket of Water

Riddle: A bucket with water in it weighs 30 pounds. What can you put in the bucket for the water to weigh 10 pounds?

Answer: A hole

30. The Five-letter Word

Riddle: A five-letter word remains with only one when the first two letters are removed. Which word is this?

Answer: The word is stone

31. The Bus Driver

Riddle: A bus driver heading to the museum goes the wrong way in a one-way street. The cops don’t seem to bother stopping him. Why is that?

Answer: The bus driving was walking to the Museum

There you have a complete list of the best hard riddles. Enjoy!

Watch this video of fairly hard riddles

fairly hard riddles

Similar riddles for you:

Easy Riddles with Hidden Tricks

Super Funny Riddles for You

Good Riddles for Kids and Families

Tricky Riddles for Smart People

Dirty Riddles for the Naughty Minds

A List of the Best Riddles You’ll Ever Need

Hard riddles