30+ Best Riddles for Kids’ Happiness and Creativity

30+ Best Riddles for Kids’ Happiness and Creativity

Kids dancing, Riddles for kids
Photo by Tatiana Syrikova from Pexels

A home is never a home without the warmth that comes from the titters and giggles of the little ones.

And as such, good riddles for kids is a proven method to achieve just that without spending a single dollar.

For millennia, our ancestors have used riddles to test and improve kids’ wittiness, logic and thinking process when they are still young and growing.

Advertisement

This ensures that their thought process develops. And as they become citizens, they will be in the right position to respond to challenges and make good decisions that will not only impact their lives but that of their families and communities they lived in.

Top 30 Riddles for Kids that are Fun

1. The Keyhole Riddle

Riddle: What comes into your house through a keyhole?

Advertisement

Answer: A key

2. Noah and the Ark

Riddle: What was the first animal to enter Moses’s ark?

Answer: The ark was Noah’s

Advertisement

3. Fun Riddles for Kids I

Riddle: There are three monkies on a tree. One jumps off and the other two follow one after the other. Why?

Answer: Because monkey see, monkey do

4. Trick Riddle for Kids

Riddle: How many seconds will you find in one full year?

Answer: Only twelve.

5. Jungle Escape

Riddle: Imagine you are left alone deep in the Amazon jungle. How will you get out?

Answer: Stop imagining and you are out!

6. The Tallest Mountain

Riddle: What was the tallest mountain in the world before the discovery of Mount Everest?

Answer: Mt. Everest

7. Logic Riddles for Kids

Riddle: Which one weighs more between a kilogram of feathers and a kilogram of sugar?

Answer: They weigh the same. They both are one kilogram.

8. Weighs Nothing

Riddle: I can be as big as the Eifel tower. However, I weigh nothing. What am I?

Answer: A shadow.

9. Sharing Two Apples

Riddle: A mother gave his three children two apples to share. How will she distribute it such that the last born gets a full apple without much of a hustle?

Answer: Give the firstborn and second-born an apple each. Ask them to give their younger brother half of what they have so that everyone remains with half.  

10. Sharing Oranges

Riddle: How do you share ten oranges among ten kids and still remain with one in a bowl?

Answer: Give the nine kids an orange each and the tenth one the last orange in a bowl.

11. Useful When Broken

Riddle: What becomes more useful when you break it?

Answer: An egg

12. Breakfast Meals

Riddle: What can’t you eat for breakfast?

Answer: Lunch and dinner

13. The Beauty of the Truth

Riddle: I make two out of one and I always tell the truth. Who am I?

Advertisement

Answer: A mirror.

14. How to Spell

Riddle: How do you spell COW in 15 words?

Answer: See (C) ooh (O) double you (W)

15. A Fragile Presence

Riddle: What is so fragile that breaks immediately as soon as you mention it?

Answer: Silence

16. Simple Riddles for Kids

Riddle: It is yours but everyone around you uses it more than you do. What is it?

Answer: Your name

17. The Family Tree

Riddle: Julia’s father has three daughters: Sasha, Malia and …..?

Answer: Julia

18. A Tree with Fingers

Riddle: Which tree has fingers growing on it?

Answer: Palm tree

19. The Shipyard

Riddle: Where do sick ships go to rest?

Answer: To the doc

20. The Glider Riddle

Riddle: A glider crashes into the border of the US and Mexico. One wing was in Mexico and the other in the US. Which country was the engine in?

Answer: Gliders have no engine

21. Goalkeeper Gloves

Riddle: What did the goalkeeper gloves say to the ball?

Answer: Catch you later

22. Share and Lose It

Riddle: You always feel like sharing me but once you do, I am no more. What am I?

Answer: A secret

23. The Start of the Month

Riddle: What is the start of a month?

Advertisement

Answer: The letter M

24. Capital of Canada

Riddle: What is the capital of Canada?

Answer: The letter C is the only capital letter in Canada

25. Correct Spelling

Riddle: Which word is spelled incorrectly in all dictionaries around the world?

Answer: It is the word incorrectly

26. Funny Riddles for Kids II

Riddle: What fruit can you not cheer up?

Answer: A blueberry

27. Open Planned House

Riddle: Which kind of room has neither doors nor windows?

Answer: The mushroom

28. Math Riddles for Kids

Riddle: If there are five bananas in a basket and you decide to take away three. How many bananas will you have?

Answer: Only the three you took from the basket

29. Even Numbers

Riddle: How do you make the number seven even?

Answer: You remove the letter S in seven

30. Easy Math Riddles for Kids

Riddle: What do you add to the number 1 and 2 such that the answer is greater than 1 but less than 2?

Answer: Add a decimal between them to get 1.2

There you have a complete list our riddles for kids. Enjoy!

Watch this kids riddles video:

riddles for kids video

More riddles:

Best riddles with answers

Riddles for teens

Riddles for adults

Math riddles

Advertisement

Number riddles

Words riddles

School riddles

Riddles for kids

Advertisement
Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
The Smartbackyard