30+ Easy Logic Riddles and Brain Teaser to Test Your IQ

30+ Easy Logic Riddles and Brain Teaser to Test Your IQ

Logic riddles lady thinking
Photo by Anna Shvets from Pexels

Logic riddles are simple and easy.

They are constructed like other riddles but with a hidden trick that demands logical thinking before arriving at the answer, thus the name: logic riddles.

In this article, we have come up with unique good logic riddles for you. They are simple, short and straight forward for adults as well as kids to play and have fun.

Advertisement

If you are looking for more riddles to add to your list of games for your upcoming games night with friends or family, these logic riddles are what you need.

Let’s get started.

Advertisement

30 Logic riddles and brain teasers to test your IQ

1. Rich at First Riddle

Riddle: At first, I am rich but in the end, it becomes hard. Who am I?

Answer: Richard

2. Trapped in a Room

Riddle: A man was trapped in a room with no doors and windows but eventually, he escaped. Where did he pass through?

Advertisement

Answer: The doorway.

The room had a doorway with no doors on it.

3. Clean Always

Riddle: I spend almost all my time on the ground, stepped on and being dragged along but I never get dirty. What am I?

Answer: Shadow

4. Fencing the Yard

Riddle: A lady fenced her 10 meters compound with poles one meter apart. How many poles did she use?

Answer: 11 poles

5. It’s Mine, Not

Riddle: It belongs to me but everyone else who knows me uses it more than I do. What am I?

Answer: My name

6. Bubbles When Used

Riddle: I am mostly solid. I can be liquid a well. I produce bubbles when used. What am I?

Answer: Soap

7. Found in the Past

Riddle: You will always find me in the past. I however happen in the present and the future cannot change me. What am I?

Answer: History

8. Easy Logic Riddles V

Riddle: A child dropped a needle into a bottle and sealed it with a cork. How would you remove the needle without breaking the bottle or removing the cork?

Answer: Push the cork through the bottle then remove the needle

9. Who am I Riddle

Riddle: Every evening, am I told what to do. In the morning, I always do as I am told but I cannot escape the disappointment of my owner. Who am I?

Answer: A clock

10. Water and I die

Riddle: Give me more oxygen and I will grow fast. Give me water and I eventually die. What am I?

Answer: Fire

11. The Riddle of the Shadow

Riddle: I can be big taller than the Burj but I weigh nothing. What am I?

Answer: Shadow

12. Flying Birds Riddle

Riddle: How many birds are flying if there are three half birds plus a bird and a half?

Advertisement

Answer: Just one. There cant be half a bird

13. Riddle About Apples?

Riddle: If I have three apples and I take away two, how many apples do I have?

Answer: Three. You still have all the three

14. Counting Numbers

Riddle: When you decide to count numbers starting from zero, how far will you go before you use the letter a?

Answer: One thousand

15. Looking in the Right Places

Riddle: We always find what we are looking for in the last place we looked for it. Why is this?

Answer: When you find it, you will stop looking and that becomes the last place you looked for it

16. The Boy’s Bike

Riddle: A young boy found an old fashion bike in their new home garage. The bike had 19 spokes. How many spaces between the spokes were there – 18, 19 or 20?

Answer: 19 spaces

17. Riddle of the Nurse

Riddle: A nurse had no son but she walked out of a surgical room claiming she cannot operate on the child in the ER. How comes?

Answer: The child was her daughter

18. Boiling Eggs

Riddle: If 4 eggs take 30 minutes to boil. How long will one egg take?

Answer: 30 minutes

19. Tricky Math Riddle VI

Riddle: What is the sum of the largest single-digit number and the smallest three-digit number?

Answer: 9 + 100 = 109

20. Brother and Sister Riddle

Riddle: A brother and a sister were born in summer and winter. If the brother was not born in winter, who was born in summer?

Answer: The brother

21. Two in One

Riddle: I always make two people out of just one. Who am I?

Answer: A mirror

22. Tricky Logic Riddles II

Riddle: I am my father’s child. I am my mother’s child. But I am also no one’s son. Who am I?

Advertisement

Answer: Their daughter

23. What is it Riddles for Kids III

Riddle: It is there once in a minute, twice in a moment but never in an hour. What is it?

Answer: The letter M

24. Marrying Your Own Daughter

Riddle: Will it be legal for a man to marry his widow’s eldest daughter?

Answer: It’s not possible.

The man is already dead and left the daughter and the widow behind

25. An Egg a Day

Riddle: If I have three roosters each laying an egg a day for 10 days. How long will it take for me to finish the eggs if I decide to have an egg a day for breakfast on weekdays only?

Answer: Roosters lay no eggs

26. Hard Logic Riddles VII

Riddle: Will it be correct to say the york of eggs is white or the york of eggs are white?

Answer: They both are wrong. The york is yellow and not white

27. The Horse Rider

Riddle: A horseman rides into a town on Friday. He stays for three days only and goes back home on Friday. How did this happen?

Answer: One of the Fridays is a horse

28. The Day After Tomorrow

Riddle: If the day before yesterday is the 23rd, then what is the day after tomorrow?

Answer: 27th day

29. Hot in a Freezer

Riddle: I will always remain hot even when I kept in a freezer. Who am I?

Answer: Pepper

30. Difference Between Here and There

Riddle: What is the difference between here and there?

Answer: The letter T. It stands between here and there

31. Someone’s Mother

Riddle: Someone’s mother has four sons: North, South, East. What is the name of the fourth son? Comment below the name of the fourth son.

Hint: Think about your answer. It might not be obvious.

Advertisement

Answer: What is the name of the fourth son.

There you have our complete list of logic riddles. I hope you had fun answering them!

Watch this logic riddles video below

easy logic riddles and brain teasers

More riddles and brain teasers for you:

Best riddles with answers

Halloween riddles

Christmas riddles

Bible riddles

The Hobbit riddles

What am I riddles

Who am I riddles

Logic Riddles

Advertisement
Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
The Smartbackyard