10 Hobbit Riddles: Best of Bilbo vs. Gollum

The Hobbit riddles photo

How much did you love the Hobbit?

Well, in this set of riddles, we have decided to switch things a little bit and introduce some classical riddles for you – the Hobbit riddles.

The riddles are written in the chapter, “Riddles in the Dark” of The Hobbit.

It is a mind game and mental tag-of-war between Gollum and Bilbo in which Bilbo wins at the time when he had already given up and had accepted a tie was good for him.

In the order in which they appear in the book and the movie, here are the Hobbit riddles for you,

A List of The Hobbit Riddles with Answers

1. The Riddle of the Mountain

Riddle:

What has roots as nobody sees.

Is taller thaN trees,

Up, up it goes,

And, yet never grows?

By Gollum

Answer: Mountain

2. Thirty White Horses on a Red Hill

Riddle:

Thirty white horses on a red hill,

First they champ,

Then they stamp,

Then they stand still.

By Bilbo

Answer: Teeth

3. The Riddle of the Wind

Riddle:

Voiceless it cries,

Wingless flutters,

Toothless bites,

Mouthless mutters.

By Gollum

Answer: Wind

4. The Riddle of the Sun on Daisies

Riddle:

An eye in a blue face

Saw an eye in a green face.

“That eye is like to this eye”

Said the first eye,

“But in low place

Not in high place.”

By Bilbo

Answer: Sun on the daisies

5. The Riddle of the Dark

Riddle:

It cannot be seen, cannot be felt,

Cannot be heard, cannot be smelt,

It lies behind stars and under hills,

And empty holes it fills,

It comes first and follows after,

Ends life, kills laughter.

By Gollum

Answer: Dark

6. The Riddle of an Egg

Riddle:

A box without hinges, key, or lid,

Yet golden treasure inside is hid.

By Bilbo

Answer: Egg

7. The Riddle of the Fish

Riddle:

Alive without breath,

As cold as death

Ever thirsty, never drinking,

Clad in mail, never clinking

By Gollum

Answer: Fish

8. The Hobbit Riddles of the Man, Fish and the Cat

Riddle:

No-legs lay on one-leg,

Two-legs sat near on three-legs,

Four-legs got some.

By Bilbo

Answer: Fish on a little table, man at table sitting on a stool, the cat has the bones.

9. The Riddle of Time

Riddle:

This thing all things devours:

Birds, beasts, trees, flowers;

Gnaws iron, bites steel;

Grinds hard stone to meal;

Slays king, ruins town,

And beats high mountain down.

By Gollum

Answer: Time

10. Sneaky Question!

Question:

What have I got in my pocket?

By Bilbo

Answer: The One ring

The sneaky question is not a riddle but a monologue by Bilbo.

It however played a major role in Bilbo winning the riddles mini-contest and end up with the delicious meal and as a result, it ended up being part of the riddles unexpectedly.

Bilbo, after the riddles sessions, was talking to himself when he accidentally ask the question and when Gollum stepped in to answer and failed to give a precise answer.

It was an opportunity Bilbo never wasted to claim victory for the day.

And, he end up with the delicious meal!

There you have our compilation of the Hobbit riddles. I hope you had fun!

Watch the video clip below

The Hobbit riddles, riddles in the dark scene

More riddles:

Halloween Riddles

Christmas Riddles

Bible Riddles for Kids

A Complete List of Best Riddles You’ll Ever Need

The Hobbit riddles